Προσοχή: Όσοι παραλείπουν αυτό το γεύμα, κινδυνεύουν από εγκεφαλικό!

Μία νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Stroke», της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η παράλειψη ενός συγκεκριμένου γεύματος, εκτοξεύει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, ιδίως αιμορραγικού.

Συγκεκριμένα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, της Ιαπωνίας, διαπίστωσαν αύξηση κατά 18% των πιθανοτήτων για εκδήλωση οποιουδήποτε είδος εγκεφαλικού επεισοδίου (ισχαιμικού ή αιμορραγικού) και 36% αιμορραγικού εγκεφαλικού.

Πρόκειται για την πιο σπάνια, αλλά και πιο επικίνδυνη μορφή του, αφορά το περίπου 15% των κρουσμάτων και ενέχει υψηλότατο κίνδυνο μόνιμης αναπηρίας και θανάτου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους, το γεύμα το οποίο δε θα πρέπει να παραλείπεται είναι το πρωινό. Στη σχετική μελέτη, που ξεκίνησε το 1995, συμμετείχαν 82.772 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 45 έως 74 ετών κατά την έναρξή της, εκ των οποίων κανένας δεν είχε ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου ή καρκίνου.

Έως το 2010, όταν τελείωσε η περίοδος παρακολούθησης, 3.772 από αυτούς είχαν κάθε εγκεφαλικό και 870 καρδιακό επεισόδιο. «Η καθημερινή κατανάλωση πρωινού γεύματος μπορεί να είναι ωφέλιμη για την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων», σημειώνουν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα, διευκρινίζοντας ότι η παράλειψη του πρωινού αυξάνει τον κίνδυνο αιμορραγικού εγκεφαλικού επειδή ευνοεί την ανάπτυξη υπέρτασης, η οποία αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου γι’ αυτό.

Τέλος, όπως εξηγούν οι επιστήμονες, η παράλειψη του πρωινού δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τον κίνδυνο καρδιακού επεισοδίου.

Διαβάστε ακόμη...