Γεωργιάδης: Δεν θα υπάρξουν απολύσεις

F4D36E2F9724BF9C1A781EFCF5666B43.jpg

  Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας πραγματοποίησαν σήμερα γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που είχαν κηρύξει οι ομοσπονδίες τους.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι με το μέτρο της κινητικότητας των υπαλλήλων, καθώς, όπως υποστηρίζουν, πρόκειται για απόλυση. Επίσης, δηλώνουν αντίθετοι με τις συγχωνεύσεις αλλά και τις αλλαγές χρήσεις των νοσοκομείων, που προωθεί το υπουργείο Υγείας και εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ζήτησε από τους συγκεντρωμένους να συναντηθεί με επιτροπή τους, και όπως είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους, του απάντησαν ότι «δεν πρόκειται να συνομιλήσουν με τον υπουργό της μνημονιακής κυβέρνησης και συνέχισαν τη διαμαρτυρία τους, από ό,τι άκουγα, με αναφορές ότι θα καταλάβουν νοσοκομεία».

Ο κ. Γεωργιάδης έκανε τη διαπίστωση ότι στη χώρα μας έχουμε μεγάλο πρόβλημα στο να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. «Τώρα όμως έχει έρθει η ώρα να συνεννοηθούμε για το καλό όλων μας. Η πόρτα του γραφείου μου είναι ανοιχτή. Όσοι έχουν ειλικρινείς ανησυχίες για το ποιο είναι το σχέδιο και αν θα υπάρξουν ή όχι απολύσεις στον χώρο της υγείας, μπορούν να έρθουν να ενημερωθούν από εμένα προσωπικά και από τους υπηρεσιακούς παράγοντες. Ξεκαθαρίζω, πάντως, ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις. Θα τους εξηγήσω τον μηχανισμό και τον χρονικό ορίζοντα. Οι καλόπιστοι είναι βέβαιο ότι θα πειστούν. Οι κακόπιστοι και όσοι θέλουν απλώς να κάνουν αντιπολίτευση, προφανώς, θα συνεχίσουν να αντιδρούν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη σημερινή απεργία ο υπουργός Υγείας δήλωσε πολύ χαρούμενος διότι όπως είπε «από ό,τι έχω πληροφορηθεί η συμμετοχή στην απεργία ήταν πραγματικά ελάχιστη και τα νοσοκομεία λειτουργούν κανονικά».

Τέλος, ερωτηθείς ποια θα είναι η αντίδρασή του σε περίπτωση κατάληψης νοσοκομείου, ο κ. Γεωργιάδης απάντησε: «Οι νόμοι ισχύουν για όλους. Καταλήψεις δεν επιτρέπονται. Το έχω εξηγήσει, ότι οι νόμοι υπάρχουν για να εφαρμόζονται».

«Η κυβέρνηση, αντί να καλύψει τα 20.000 κενά προσωπικού και τις 6.000 ελλείψεις γιατρών στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας ακολουθεί τυφλά τις εντολές της τρόικας και απολύει 2.500 εργαζόμενους απόλυτα απαραίτητους για την καθημερινή λειτουργία του ΕΣΥ» σημείωσε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρης Βαρνάβας.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού περί μικρής συμμετοχής στην απεργία, ο κ. Βαρνάβας σημείωσε ότι «η σημερινή απεργία είχε πολύ καλή συμμετοχή, δεδομένων των θερινών αδειών στις οποίες βρίσκονται πολλοί γιατροί και του αυξημένου ποσοστού ασφαλείας που υπάρχει στα νοσοκομεία» υπογραμμίζοντας ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της Μεταπολίτευσης πραγματοποιείται απεργία στον χώρο της υγείας εν μέσω θέρους.

«Ο υπουργός Υγείας φαίνεται να εκπλήσσεται από τις οργισμένες αντιδράσεις γιατρών και εργαζομένων για τα λουκέτα νοσοκομείων που σχεδιάζει και τα αποκαλεί “αλλαγή χαρακτήρα” και τις απολύσεις που αποκαλεί αντίστοιχα ως “κινητικότητα”. Επιμένουμε πως πρόκειται για τυφλά χτυπήματα της κυβέρνησης στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Αποφάσισαν χωρίς επιστημονικό σχεδιασμό ότι πρέπει να δώσουν 2.500 θέσεις στον Μινώταυρο των διαθεσιμοτήτων και τώρα ψάχνουν να βρουν ποιους θα θυσιάσουν και ποιο επικοινωνιακό περίβλημα θα δώσουν στην πράξη τους» ανέφερε ο κ. Βαρνάβας.

Όσον αφορά τη δήλωση του υπουργού ότι οι καταλήψεις δεν επιτρέπονται, ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε: «Ο χώρος της υγείας δεν διοικείται ούτε με ΜΑΤ, ούτε με δακρυγόνα. Εάν εζήλωσε τη δόξα του υπουργού Δημόσιας Τάξης, τότε ας ζητήσει από τον πρωθυπουργό αμοιβαία μετάθεση με τον κ. Δένδια».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *