Γενετικές μεταλλάξεις βοηθούν τον MRSA να γίνει εξαιρετικά ανθεκτικός στα αντιβιοτικά

Ζήσης Ψάλλας

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ διαπίστωσαν ότι οι γενετικές μεταλλάξεις στον ανθεκτικό χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA) του επιτρέπουν να εξελιχθεί και να γίνει πιο ανθεκτικός στα αντιβιοτικά όπως η πενικιλίνη.

Τα περισσότερα κλινικά MRSA εμφανίζουν χαμηλή αντοχή στα αντιβιοτικά, επειδή αποκτούν ένα νέο γονίδιο που κωδικοποιεί μια πρωτεΐνη (MecA) η οποία αποτελεί το κυτταρικό του τοίχωμα. Αλλά ορισμένα στελέχη μπορούν να αναπτύξουν αντοχή υψηλού επιπέδου.

Τα αντιβιοτικά, όπως η πενικιλίνη και η μεθικιλλίνη, δεν συνδέονται καλά την πρωτεΐνη MecA που σημαίνει ότι δεν μπορούν να σκοτώσουν τα βακτήρια. Η επόμενη φάση αυτής της έρευνας είναι να κατανοηθεί πώς η πρωτεΐνη MecA λειτουργεί μαζί με άλλους παράγοντες μέσα στα βακτήρια για να προκύψει ένα υψηλότερο επίπεδο αντοχής στα αντιβιοτικά.

Τα ευρήματα ανοίγουν το δρόμο για περισσότερη κατανόηση της αιτίας και της εξέλιξης της αντοχής στα αντιβιοτικά και θα βοηθήσουν τους ερευνητές να αναπτύξουν νέες θεραπείες και φάρμακα για τον MRSA.

Ο Δρ. Viralkumar Panchal, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Η έρευνα παρέχει μια νέα προοπτική στη διαδικασία εξέλιξης της αντίστασης στα αντιβιοτικά και αποκαλύπτει σημαντικές λεπτομέρειες για το πώς ο MRSA είναι τόσο ανθεκτικός. Μπορούμε τώρα να εκμεταλλευτούμε αυτά τα ευρήματα για να αναπτύξουμε νέες θεραπείες».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αποτελεσματικότητα των αντιμικροβιακών φαρμάκων μειώνεται καθώς τα μολυσματικά είδη γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά. Το Florey Institute for Host-Pathogen Interactions του Πανεπιστημίου του Σέφιλντ στοχεύει στη δημιουργία μιας παγκόσμιας εστίασης στην αντιμικροβιακή αντίσταση και στο να φέρει σε επαφή ερευνητές και κλινικούς γιατρούς για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο PLOS Pathogens. 

Διαβάστε ακόμη...