Γάμμα λινολενικό οξύ: Τι πρέπει να ξέρετε

Ζήσης Ψάλλας

Το γάμμα λινολενικό οξύ ή GLA είναι ένα ωμέγα-6 λιπαρό οξύ που απομονώθηκε αρχικά στο έλαιο του νυχτολούλουδου. 

Χρησιμοποιήθηκε για αιώνες σε ομοιοπαθητικές και λαϊκές θεραπείες. Οι ιθαγενείς Αμερικανοί το χρησιμοποιούσαν για να μειώσουν το πρήξιμο, και όταν έφτασε στην Ευρώπη, χρησιμοποιήθηκε ως πανάκεια.

Το GLA είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της λειτουργίας του εγκεφάλου, της σκελετικής υγείας, της αναπαραγωγικής υγείας και του μεταβολισμού. Είναι επίσης απαραίτητο για την τόνωση της ανάπτυξης του δέρματος και των μαλλιών.

Το γ-λινολενικό οξύ βρίσκεται σε πολλά σπορέλαια, όπως το έλαιο μπόραγκο ή μπουράντζας (borage seed oil), το σπορέλαιο μαύρης σταφίδας (black currant seed oil) και το έλαιο νυχτολούλουδου. Περιέχεται επίσης στους σπόρους της κάνναβης, της βρώμης και του κριθαριού. Σημαντικές ποσότητες περιέχει και η η σπιρουλίνα.

Ωστόσο, μπορείτε να πάρετε αρκετό GLA από τη διατροφή σας χωρίς διατροφικά συμπληρώματα. Το GLA παράγεται στο σώμα από το λινολεϊκό οξύ, το οποίο ανήκει στα ωμέγα-6 και συνήθως είναι άφθονο στη διατροφή μας. Το παραγόμενο από τον οργανισμό GLA θεωρείται πως είναι άφθονο για τους περισσότερους ανθρώπους. 

Διαβήτης

Η διαβητική νεφροπάθεια είναι ένας τύπος νεφρικής νόσου που προσβάλλει πολλά άτομα με διαβήτη. Κάποια έρευνα που έγινε σε αρουραίους υποδηλώνει ότι το GLA μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτής της πάθησης.

Παλαιότερες μελέτες σε ανθρώπους διαπίστωσαν ότι το GLA μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της διαβητικής νευροπάθειας. Αυτός είναι ένας τύπος νευρικής βλάβης που προκαλεί μυρμήγκιασμα και δυσφορία στα άκρα και συχνά επηρεάζει διαβητικά άτομα. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για το εάν το GLA μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αυτής και άλλων κοινών επιπλοκών του διαβήτη.

Αρθρίτιδα

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το GLA μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Εάν έχετε αρθρίτιδα, μιλήστε με το γιατρό σας σχετικά με την προσθήκη συμπληρώματος στη διατροφή σας για τη διαχείριση των συμπτωμάτων σας. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που υποστηρίζουν τη χρήση του GLA.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Πολλές γυναίκες σε όλο τον κόσμο λαμβάνουν έλαιο νυχτολούλουδου για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (PMS: premenstrual syndrome), ωστόσο, δεν υπάρχουν πειστικά επιστημονικά στοιχεία. Μερικοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι μια αποτελεσματική θεραπεία. Αν θέλετε να δοκιμάσετε έλαιο νυχτολούλουδου ή άλλα συμπληρώματα GLA για τη θεραπεία του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, είναι καλύτερο να μιλήσετε πρώτα με το γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμη...