Γαλακτοκομικά προϊόντα φυτικής προέλευσης: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Ζήσης Ψάλλας

Την τελευταία δεκαετία, ο αριθμός των ανθρώπων που πίνουν αγελαδινό γάλα έχει μειωθεί ενώ έχουν αυξηθεί τα φυτικά γάλατα. Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να καταναλώσουν γαλακτοκομικά π.χ. το 5% των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Επίσης, τα γαλακτοκομικά είναι το πιο κοινό αλλεργιογόνο στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι διατίθενται στην αγορά ως εναλλακτικές λύσεις για τα γαλακτοκομικά, τα φυτικά προϊόντα μπορεί να μην είναι ακριβώς ίδια με τα γαλακτοκομικά.

Το αγελαδινό γάλα είναι μια πλούσια πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, ασβέστιο, ιώδιο και βιταμίνη Β12. Ωστόσο, πολλά εναλλακτικά γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης δεν περιέχουν την ίδια ποσότητα αυτών των θρεπτικών συστατικών. Κατά μέσο όρο, οι περισσότερες φυτικές εναλλακτικές δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου πρωτεΐνη ενώ ένα ποτήρι αγελαδινό γάλα περιέχει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης -το γάλα σόγιας είναι η εξαίρεση, καθώς περιέχει παρόμοια ποσότητα πρωτεΐνης ανά ποτήρι με τα γαλακτοκομικά.

Τα περισσότερα εναλλακτικά γαλακτοκομικά φυτικής προέλευσης επίσης δεν περιέχουν εκ φύσεως τις ίδιες βιταμίνες και μέταλλα που περιέχουν τα γαλακτοκομικά. Ως εκ τούτου, σε πολλούς πρέπει να προστεθούν αυτά κατά τη διαδικασία παραγωγής.

Το ασβέστιο είναι ένα πολύ σημαντικό μικροθρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στο γάλα. Για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή σας, ελέγξτε την ετικέτα και αναζητήστε προϊόντα που έχουν εμπλουτιστεί με ασβέστιο. Ή επικεντρωθείτε στην κατανάλωση τροφών που περιέχουν ασβέστιο όπως είναι εμπλουτισμένα ψωμιά και δημητριακά. οι κονσέρβες σαρδέλας και σολομού.

Το ιώδιο είναι ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό, ειδικά για τις έγκυες γυναίκες και τα μικρά παιδιά, καθώς είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Βοηθά επίσης στη δημιουργία των θυρεοειδικών ορμονών, οι οποίες είναι σημαντικές τόσο για την ανάπτυξη όσο και για το μεταβολισμό. Παρά το γεγονός ότι το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι η κύρια πηγή διατροφικού ιωδίου, μόνο μια μικρή χούφτα εναλλακτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο.

Επίσης, προσέξτε τη βιταμίνη Β12 σε οποιεσδήποτε εναλλακτικές γαλακτοκομικές ουσίες φυτικής προέλευσης μπορείτε να αγοράσετε. Αυτή η βιταμίνη είναι απαραίτητη για τον εγκέφαλο, τα νεύρα και τα κύτταρα του αίματος. Ενώ ορισμένες εναλλακτικές γαλακτοκομικές ουσίες φυτικής προέλευσης περιέχουν βιταμίνη Β12, οι περισσότερες δεν περιέχουν, επομένως θα πρέπει να εστιάσετε στη λήψη της βιταμίνης Β12 από άλλες πηγές τροφίμων. 

Διαβάστε ακόμη...