Φυτοφάρμακο μπορεί να είναι εν μέρει υπεύθυνο για την παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας

Ζήσης Ψάλλας

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το χλωροπυριφός (chlorpyrifos), το οποίο απαγορεύεται για χρήση σε τρόφιμα σε ορισμένες χώρες, αλλά ψεκάζεται ευρέως σε φρούτα και λαχανικά σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου, επιβραδύνει την καύση θερμίδων στον καφέ λιπώδη ιστό των ποντικών.

Η μείωση αυτής της καύσης των θερμίδων, μια διαδικασία γνωστή ως θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή, κάνει το σώμα να αποθηκεύσει αυτές τις επιπλέον θερμίδες, προάγοντας την παχυσαρκία. 

Οι επιστήμονες έκαναν την ανακάλυψη αφού μελέτησαν 34 κοινά χρησιμοποιούμενα φυτοφάρμακα και ζιζανιοκτόνα σε κύτταρα με καφέ λίπος και δοκίμασαν τις επιδράσεις για το χλωροπυριφός σε ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτες υψηλής θερμιδικής αξίας.

Τα ευρήματά τους δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications και θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

«Το καφέ λίπος είναι ο μεταβολικός κλίβανος στο σώμα μας, καίει θερμίδες, σε αντίθεση με το κανονικό λίπος που χρησιμοποιείται για την αποθήκευσή του. Αυτό παράγει τη θερμότητα και αποτρέπει την εναπόθεση θερμίδων στο σώμα μας ως κανονικό λευκό λίπος. Γνωρίζουμε ότι το καφέ λίπος ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια του κρυολογήματος και όταν τρώμε», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Gregory Steinberg, καθηγητής ιατρικής και συν-διευθυντής του Κέντρου για τον Μεταβολισμό, την Παχυσαρκία και τη Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο McMaster, του Καναδά.

Ο Steinberg είπε ότι το χλωροπυριφός, αναστέλλοντας τη χρήση ενέργειας στο καφέ λίπος κατά 40 θερμίδες κάθε μέρα μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία σε ενήλικες, κάτι που θα μεταφραζόταν σε επιπλέον πέντε κιλά αύξηση βάρους ετησίως. 

Ενώ η χρήση της χλωροπυρίφου στα τρόφιμα απαγορεύεται σε ορισμένες χώρες όπως π.χ. είναι ο Καναδάς, τα εισαγόμενα προϊόντα ενδέχεται να εξακολουθούν να φέρουν την ουσία.

Διαβάστε ακόμη...