Φυτική δύναμη: Τα φρούτα και τα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου

Ζήσης Ψάλλας

Οι φυτικές δίαιτες είναι γεμάτες με φρούτα, λαχανικά και όσπρια, και με λίγο ή καθόλου κρέας ή άλλα ζωικά προϊόντα. Σε ερευνητικές μελέτες, οι βίγκανς φάνηκε να έχουν τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου από οποιαδήποτε άλλη δίαιτα. Το επόμενο χαμηλότερο ποσοστό ήταν για τους χορτοφάγους, τα άτομα που αποφεύγουν το κρέας αλλά μπορούν να τρώνε ψάρια ή τροφές που προέρχονται από ζώα, όπως γάλα ή αυγά.

Οι τροφές φυτικής προέλευσης κάνουν κάτι παραπάνω από το να δίνουν μια νόστιμη γεύση. Είναι γεμάτα φυτικά μόρια, που ονομάζονται φυτοχημικά, τα οποία προστατεύουν το σώμα από βλάβες. Τα φυτοχημικά διακόπτουν ορισμένες διαδικασίες στο σώμα που ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του καρκίνου. Οι φυτικές δίαιτες είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.

Αντιοξειδωτικά. Αυτός ο τύπος φυτοχημικών προστατεύει το σώμα από οξειδωτικές βλάβες. Ο καρκίνος αναπτύσσεται όταν το DNA στα κύτταρα έχει υποστεί συγκεκριμένες βλάβες. Αυτό προκαλεί την ανεξέλεγκτη διαίρεση των κυττάρων, που μπορεί να διεισδύσει και να καταστρέψει τον φυσιολογικό ιστό του σώματος. Η κυτταρική βλάβη μπορεί επίσης να προκληθεί από ακτινοβολία, ιούς και έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες. Ο φυσικός μεταβολισμός του σώματος δημιουργεί οξειδωτικά που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα κύτταρα. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν αυτές τις βλάβες ενώ προστατεύουν και αποκαθιστούν τα κύτταρα. 

Καροτενοειδή. Πρόκειται για λιποδιαλυτές ενώσεις, που σημαίνει ότι πρέπει να συνοδεύονται από πηγή λίπους για να απορροφηθούν. Τα καροτενοειδή υπάρχουν σε πολλά φρούτα, δημητριακά, έλαια και λαχανικά όπως καρότα, γλυκοπατάτες, σπανάκι,  βερίκοκα, πράσινες πιπεριές και φυλλώδη λαχανικά. Είναι χρωστικές ουσίες, οπότε αναζητήστε φυσικές τροφές που είναι κόκκινες, πορτοκαλί, κίτρινες και πράσινες. Παραδείγματα καροτενοειδών περιλαμβάνουν τη βήτα καροτίνη, το λυκοπένιο και τη λουτεΐνη. Έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη. Πολλές τροφές φυτικής προέλευσης έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε προβιταμίνες που ονομάζονται άλφα, βήτα και γάμμα καροτίνη. Όταν καταναλώνονται, αυτές οι βιταμίνες μπορούν να μετατραπούν σε βιταμίνη Α. Αυτή η βιταμίνη είναι σημαντική για την όραση, την ανάπτυξη, την κυτταρική διαίρεση, την αναπαραγωγή και την ανοσία.

Φυτικές ίνες. Οι φυτικές δίαιτες μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και τα επίπεδα ινσουλίνης. Οι νεαρές γυναίκες που κατανάλωναν δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες είχαν 25% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού αργότερα στη ζωή τους, σύμφωνα με μια μελέτη. Άλλες έρευνες διαπιστώνουν ότι για κάθε 10 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα θα μπορούσε να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 10%. Τα υγιή βακτήρια στην πεπτική οδό μπορούν να ζυμώσουν τις φυτικές ίνες και και το ανθεκτικό άμυλο για να παράγουν ενώσεις που είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην φυσιολογική ανάπτυξη του παχέος εντέρου και στη μείωση της φλεγμονής.

Διαβάστε ακόμη...