“Φυσικό πείραμα” δείχνει ότι σε μια φυλή του Αμαζονίου, οι εγκέφαλοι δεν γερνούν σαν τους δικούς μας

Οι Τσιμάνε, αυτόχθονες που ζουν στις βολιβιανές περιφέρειες του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, έχουν ένα τρόπο ζωής πολύ διαφορετικό από το δικό μας. Και φαίνονται πολύ πιο υγιείς από εμάς.

Για τους Τσιμάνε, τα πλεονεκτήματα είναι σημαντικά. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 διαπίστωσε ότι έχουν τις πιο υγιείς καρδιές στον κόσμο, τα χαμηλότερα αναφερόμενα επίπεδα στεφανιαίας νόσου από οποιονδήποτε πληθυσμό που έχει καταγραφεί ποτέ.

Νέα στοιχεία δείχνουν ότι οι Τσιμάνε εμφανίζουν επίσης σημαντικά λιγότερη ατροφία εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουν, δείχνοντας μια πολύ πιο αργή μείωση του όγκου του εγκεφάλου από ό, τι οι άνθρωποι στις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτό πιθανότατα μειώνει τον κίνδυνο γνωσιακής βλάβης, λειτουργικής πτώσης και άνοιας.

«Οι Τσιμάνε μας έδωσαν ένα εκπληκτικό φυσικό πείραμα σχετικά με τις δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις των σύγχρονων τρόπων ζωής στην υγεία μας», ανέφερε ο νευροεπιστήμονας Andrei Irimia από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Ενώ γνωρίζουμε καλά ότι η παχυσαρκία, που είναι κοινή στις σύγχρονες, βιομηχανικές κοινωνίες, συνδέεται με τη μείωση του όγκου του εγκεφάλου (επίσης γνωστή ως συρρίκνωση του εγκεφάλου), άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να συμβάλουν στην εγκεφαλική ατροφία. Για παράδειγμα, ο παραδοσιακός τρόπος ζωής των Τσιμάνε -και η έλλειψη πρόσβασης στη σύγχρονη υγεία και ιατρική περίθαλψη- τους εκθέτει σε υψηλότερο βάρος μολυσματικών ασθενειών και μεγαλύτερα επίπεδα φλεγμονής.

Δεδομένου ότι η συστηματική φλεγμονή προβλέπει μεγαλύτερη ατροφία του εγκεφάλου, ήταν μια ανοιχτή ερώτηση το εάν οι Τσιμάνε μπορούν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερα επίπεδα συρρίκνωσης του εγκεφάλου ή να έχουν μικρότερο κίνδυνο για αυτό.

Τα νέα αποτελέσματα απαντούν σε αυτήν την ερώτηση, υποδηλώνοντας ότι η καρδιαγγειακή ικανότητα είναι τελικά πιο σημαντική για την υγιή γήρανση του εγκεφάλου από τους παράγοντες της φλεγμονής που συνδέονται με μολυσματικές ασθένειες.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στη μελέτη Tsimane Health and Life History Project ενέγραψαν 746 άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 94 ετών που υποβλήθηκαν σε CT σάρωση για τον υπολογισμό του όγκου του εγκεφάλου τους.

Τελικά, η σύγκριση υποδηλώνει ότι ο βιομηχανοποιημένος τρόπος ζωής σημαίνει 70% αύξηση των ρυθμού μείωσης του όγκου του εγκεφάλου που εξαρτάται από την ηλικία. Το 70% μπορεί να μην είναι ακριβές αλλά αποτελεί απόδειξη μιας ουσιαστικής και εντυπωσιακής αντίθεσης με την υγεία του εγκεφάλου των γηράσκοντων πληθυσμών των Τσιμάνε. 

 

Διαβάστε ακόμη...