Φυματίωση μεταδόθηκε από γάτα σε άνθρωπο

81E9CB672C2F4B0DA04B9AFE80DA01C2.jpg

  Επιβεβαιώθηκαν αυτή την εβδομάδα, από τις βρετανικές υπηρεσίες δημόσιας υγείας (PHE), τα δύο πρώτα στον κόσμο κρούσματα φυματίωσης που μεταδόθηκε από μια γάτα στα αφεντικά της.

«Είναι τα δύο πρώτα στον κόσμο κρούσματα μετάδοσης της φυματίωσης της γάτας στον άνθρωπο, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα», ανακοίνωσαν σήμερα οι υπηρεσίες αυτές.

Η ανακάλυψη έγινε έπειτα από μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι σχετικά με «εννέα οικόσιτες γάτες φορείς του Mycobacterium bovis στο Μπέρκσαϊρ (ανατολική Αγγλία) και στο Χαμσάιρ (νότια Αγγλία)» από επιστήμονες της εξειδικευμένης στην υγεία των ζώων κτηνιατρικής υπηρεσίας (AHVLA), υπογράμμισε χθες ένα μέλος των PHE.

«Οι γάτες αυτές είχαν πιθανόν μολυνθεί οι ίδιες από δάγκωμα ασβού ή τρωκτικών», διευκρίνισαν οι επιστήμονες.

«Τα δύο πρόσωπα που μολύνθηκαν αντιδρούν καλά στη θεραπεία», διαβεβαίωσαν.

Δύο άλλοι ιδιοκτήτες γατών μολύνθηκαν επίσης από φυματίωση, αλλά «δεν ανέπτυξαν τη νόσο», ανακοίνωσαν οι PHE.

«Τους συνιστούμε να ειδοποιήσουν την οικογένειά τους και τους οικείους τους ώστε να εξετασθούν και να ζητήσουν βοήθεια από τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας», πρόσθεσαν.

Τα κρούσματα μετάδοσης της φυματίωσης από τις γάτες στους ανθρώπους «παραμένουν ωστόσο πολύ σπάνια», διευκρίνισαν οι PHE.

«Η μετάδοση μπορεί να συμβεί αναπνέοντας βακτήρια που μεταδίδονται απ’ αυτά τα αιλουροειδή», πρόσθεσαν.

Η φυματίωση πλήττει κυρίως τους πνεύμονες, αλλά μπορεί ακόμη να προσβάλει όλα τα μέρη του σώματος, ανάμεσα στα οποία τα οστά και το νευρικό σύστημα.

Το 2012 είχαν καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο 8.751 κρούσματα φυματίωσης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *