Φτιάξτε 16 καλλυντικά με βότανα στην… κουζίνα σας

Επιστροφή στις ρίζες έχει σημάνει τα τελευταία χρόνια και στον τομέα των καλλυντικών. Τα προϊόντα περιποίησης που είναι φτιαγμένα από υλικά της φύσης κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς είναι απαλλαγμένα από χημικές ουσίες που ενοχοποιούνται για λοιμώξεις, αλλεργίες ή και σοβαρότερες παθήσεις.


Επιστροφή στις ρίζες έχει σημάνει τα τελευταία χρόνια και στον τομέα των καλλυντικών. Τα προϊόντα περιποίησης που είναι φτιαγμένα από υλικά της φύσης κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς είναι απαλλαγμένα από χημικές ουσίες που ενοχοποιούνται για λοιμώξεις, αλλεργίες ή και σοβαρότερες παθήσεις.

Οι επιστημονικές έρευνες που αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα των φυτικών καλλυντικών αλλά και την ευφυΐα των καλλυντικών συνταγών που είχαν επινοήσει αρχαίοι πολιτισμοί καταφεύγοντας στο «οπλοστάσιο» της φύσης πληθαίνουν διαρκώς. Το «ΕΘΝΟΣ ? Υγεία» προτείνει 16 φυσικά καλλυντικά που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας, πολύ οικονομικά, στην κουζίνα του σπιτιού σας χρησιμοποιώντας βότανα.

ΛΟΣΙΟΝ ΝΤΕΜΑΚΙΓΙΑΖ

Βάζετε σε ένα γυάλινο μπουκάλι, 1 κουταλιά της σούπας χυμό αλόης, 2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο 1 κουταλιά της σούπας καστορέλαιο, 1 κουταλιά της σούπας λάδι τζοτζόμπα, 1 κουταλιά της σούπας λάδι χαμομηλιού, 6 σταγόνες από αιθέριο έλαιο πορτοκαλιού, 6 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεβάντας, 5 σταγόνες από αιθέριο έλαιο palmarosa και 2 σταγόνες από αιθέριο έλαιο χαμομηλιού και ανακατεύετε καλά.

ΚΡΕΜΑ ΓΙΑ ΠΑΝΑΔΕΣ

Ανακατεύετε σε ένα μπολ έγχυμα κάρδαμου, έγχυμα τίλιου, μέλι, χυμό λεμονιού και πολτοποιημένο μαϊντανό φτιάχνοντας μια πηχτή κρέμα. Απλώστε την στις πανάδες και αφήστε τη για 20-30 λεπτά. Ξεπλύνετε καλά με χλιαρό νερό.

ΒΟΥΤΥΡΟ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΛΙΑ

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_17.jpeg

Λιώστε 5 γρ. κερί μέλισσας, 70 γρ. βούτυρο κακάο και 5 ml αμυγδαλέλαιο ή λάδι καρότου ή σιτέλαιο σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε μπεν μαρί. Ανακατέψτε καλά και λίγο πριν το βάλετε στο δοχείο προσθέστε 2-3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού, μανταρινιού ή γκρέιπφρουτ.

ΕΝΥΔΑΤΙΚΟ ΛΑΔΙ ΧΕΡΙΩΝ

Σε 50 γρ. αμυγδαλέλαιο προσθέστε 2 κουταλιές λάδι καλέντουλας, 3 φύλλα ευκαλύπτου αποξηραμένα, 1 φλούδα λεμονιού και 2 κουταλιές φρέσκο δυόσμο. Κλείστε το μείγμα σε βάζο και αφήστε το για δυο εβδομάδες σε σκοτεινό μέρος. Στη συνέχεια σουρώστε και απλώστε με μασάζ μέχρι να απορροφηθεί το προϊόν.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_21.jpeg

SCRUB ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ρίξετε σε ένα μπολ 55 γρ. τζελ αλόη βέρα, 1 κουταλάκι πολτοποιημένα αμύγδαλα, 1 κουταλάκι γλυκερίνη, 1/2 κουταλάκι βιταμίνη Ε, 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας και αναμείξτε καλά. Φυλάξτε το scrub σε ένα βαζάκι στο ψυγείο. Τρίψτε ελαφρά με μια μικρή ποσότητα και με κυκλικές κινήσεις το πρόσωπο -αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια- και αφαιρέστε το με νωπή πετσέτα ή χαρτομάντιλο.

ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟΓεμίστε ένα μπουκαλάκι με ψεκαστήρα 80 γρ. αποσταγμένο νερό. Βάλτε 1.5 ml βάμμα καλέντουλας σε ένα μικρό ποτήρι. Στο ίδιο ποτήρι προσθέστε 5 ml propylon glycol. Ανακατέψτε το μείγμα με το νερό. Ρίξτε στο νερό 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο tea tree, 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο περγαμόντου, 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού. Η χρήση της σωστής ποσότητας αιθέριων ελαίων με σταγονόμετρο είναι απαραίτητη για ένα ευχάριστο άρωμα στο αποσμητικό σας.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_31.jpeg

ΑΦΤΕΡ ΣΕΪΒ

Αναμείξτε 1 κουταλιά της σούπας βάμμα καλέντουλας, 1 κουταλιά της σούπας βάμμα σύμφυτου, 2 κουταλιές του γλυκού καστορέλαιο, 2 κουταλιές του γλυκού γλυκερίνη, 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο σανδαλόξυλου, 20 σταγόνες αιθέριο έλαιο ροδόξυλου και 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο κέδρου. Τοποθετήστε το μείγμα σε σκούρο γυάλινο μπουκάλι σπρέι και αφήστε για 3 με 4 μέρες. Στη συνέχεια προσθέστε 3 1/2 κουταλιές της σούπας χυμό αλόης και 3 1/2 κουταλιές της σούπας αποσταγμένο νερό. Ανακινήστε καλά το μπουκάλι καλά και φυλάξτε το άφτερ σέιβ στο ψυγείο.

ΑΛΟΙΦΗ ΓΙΑ ΚΑΛΟΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΚΜΗ

Αναμείξτε 1 κοφτό κουταλάκι του γλυκού σκόνη κόκκινης φτελιάς με βάμμα καλέντουλας, μύρου ή εχινάτσεα για να φτιάξετε μια πηχτή λεία πάστα. Τοποθετήστε την πάνω και γύρω από τον καλόγερο και επιδέστε προσεκτικά. Αφαιρέστε τον επίδεσμο έπειτα από 1-2 ώρες. Τέσσερα γραμμάρια εχινάτσεας ή 1 κουταλάκι του γλυκού έγχυμα θεωρείται ότι έχει περίπου την ίδια αντιφλεγμονώδη δράση με 100 mg κορτιζόνης.

ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΜΑΣΚΑ ΜΑΛΛΙΩΝ

Ρίχνετε σε ένα βάζο με καπάκι 1/2 ποτήρι σιτέλαιο. Προσθέστε 1/2 ματσάκι αποξηραμένο μαϊντανό, 1 κουταλιά αποξηραμένο δενδρολίβανο, 1 κουταλιά αποξηραμένη λεβάντα και 1 κουταλιά αποξηραμένο χαμομήλι. Αφήστε το βαζάκι σε ηλιόλουστο μέρος για μία εβδομάδα. Επειτα ρίξτε 4-5 σταγόνες από αιθέρια έλαια κυπαρισσιού, πεύκου και λιβανιού και αφήνουμε το μείγμα για μία ημέρα μέσα σε κάποιο ντουλάπι ώστε να μην έλθει σε επαφή με το φως. Στη συνέχεια, το περνάτε από τουλπάνι και το φυλάσσετε σε φιμέ μπουκάλι. Πριν από το λούσιμο κάνουμε μασάζ με τη μάσκα στο τριχωτό της κεφαλής και κατά μήκος της τρίχας. Κατόπιν τυλίγουμε με ζεστή πετσέτα, την οποία αφήνουμε για 20′, αλλάζοντάς την πότε πότε, έτσι ώστε να διατηρείται ζεστή σε όλη τη διάρκεια. Λουζόμαστε κανονικά και βάζουμε μαλακτικό. Επαναλαμβάνουμε 1 με 2 φορές την εβδομάδα.

ΑΝΤΙΡΥΤΙΔΙΚΟ -ΣΥΣΦΙΓΚΤΙΚΟ ΛΑΔΙ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Βάλτε σε ένα γυάλινο βάζο 1/2 ποτήρι σιτέλαιο και 1 κουταλιά σούπας χαμομηλέλαιο (λάδι) και στη συνέχεια ρίξτε 1 κουταλιά σούπας σεντέλα την ασιατική, 1 κουταλιά σούπας αποξηραμένο δενδρολίβανο, 1 κουταλιά σούπας τριμμένη ρίζα τζίνσενγκ, 1 κάστανο αγριοκαστανιάς και 0,50 ml καθαρή βιταμίνη Ε. Αφήστε το μίγμα για 1-2 εβδομά­δες σε φωτεινό σημείο, ώστε να δώσουν τα βότανα τους ευεργετικούς τους χυμούς στο λάδι. Κατόπιν σουρώστε και φυλάξτε σε φιμέ μπουκά­λι. Εφαρμόστε το μείγμα σε καθαρό πρόσω­πο, στον λαιμό, γύρω από τα μάτια και στις λεπτές ρυτίδες γύρω από το στόμα και τα μάτια. Βάζοντας μικρή ποσότη­τα και κάνο­ντας καλό μασάζ μπορούμε να χρησιμοποιείτε το προϊόν δυο φορές την ημέρα, πρωί και βράδυ.

ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΓΙΑ ΞΑΝΘΕΣ ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ

Βράζετε 2 φλιτζάνια νερό και περιχύστε με αυτό σε ένα μπολ 10 γραμμάρια τσουκνίδα, 10 γραμμάρια χαμομήλι και 10 γραμμάρια μέντα. Προσθέστε 2 γραμμάρια χυμό λεμονιού και τα αφήστε το μείγμα για δύο ώρες. Στη συνέχεια σουρώστε το πιέζοντας τα βότανα με ένα κουτάλι. Μετρήστε την ποσότητα του μείγματος και προσθέστε ίση ποσότητα απλού σαμπουάν μαλλιών χωρίς άρωμα. Ανακατέψτε καλά και αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο μπουκάλι.

ΕΝΥΔΑΤΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Λιώστε 10 γρ. μελισσοκέρι και 10 γρ. βούτυρο κακάο σε μπεν μαρί. Αναμείξτε τα με 2 κουταλιές σούπας λάδι αβοκάντο και 60 ml αμυγδαλέλαιο και προσθέστε στο μείγμα σιγά σιγά 60 ml ζεστού νερού στο οποίο έχετε διαλύσει 5 γρ. σκόνη λεκιθίνη. Ανακατέψτε πρώτα με το χέρι και μετά με το μιξεράκι του φραπέ, μέχρι να προκύψει μία κρέμα σαν σφιχτή σαντιγί. Προσθέστε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο από μπλε χαμομήλι και 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο από γεράνι και ανακατέψτε ελαφρά. Τοποθετήστε σε ένα γυάλινο βαζάκι και χρησιμοποιήστε πρωί και βράδυ.

ΛΑΔΙ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΣΦΙΓΞΗ ΚΑΙ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Ρίχνετε σταγόνες 10 σταγόνες αιθέριο έλαιο μάραθου, 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρου ή λιβανιού και 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού σε 100 ml αμυγδαλέλαιο και ανακινήστε καλά. Φυλάξτε το λάδι σε ένα γυάλινο μπουκάλι και κάντε μασάζ μετά το μπάνιο σε ελάχιστα υγρό σώμα.

ΤΖΕΛ ΓΙΑ ΤΙΣ «ΣΑΚΟΥΛΕΣ» ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ

Πολτοποιήστε 1/4 ενός μεγάλου αγγουριού στο μπλέντερ. Βάλτε το σε γυάλινο μπολ και προσθέτετε 30 γραμμάρια τζελ αλόη βέρα. Ανακατέψτε καλά. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα καθαρό, αποστειρωμένο βαζάκι και όποτε θέλετε να εξαφανίσετε τις σακούλες κάτω από τα μάτια, απλώστε την κρέμα με βαμβάκι στην περιοχή. Η υπόλοιπη ποσότητα μπορεί να φυλαχθεί στο ψυγείο μέχρι και 5 ημέρες.

ΚΡΕΜΑ ΜΑΤΙΩΝ

Βράστε 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές κερί μέλισσας και μια χούφτα βλαστάρια από δενδρολίβανο σε πολύ χαμηλή φωτιά για 30 λεπτά. Σουρώστε και ενώ είναι ζεστό το μείγμα προσθέστε 8 κουταλιές ροδόνερο.

ΚΡΕΜΑ ΝΥΚΤΟΣ

Σε 50 ml κρέμα βάσης προσθέστε 2 ml αιθέριο έλαιο τζοτζόμπα, 3 σταγόνες λεβάντας και 5 σταγόνες ροδόξυλου. Χρησιμοποιήστε την ενυδατική κρέμα κάθε βράδυ.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_41.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_51.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_6.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/08/fetcher_756.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *