Φρούτο με υψηλή διατροφική αξία η φράουλα

 
Η φράουλα είναι ένα μικρό κόκκινο φρούτο με κίτρινα σπόρια στην επιφάνεια της και ένα πράσινο φυλλώδες κάλυμμα στην κορυφή. Αγγειόσπερμο, δικότυλο φυτό η φράουλα ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών (Rosaceae) με 15 περίπου είδη ιθαγενή των βόρειων εύκρατων περιοχών. Κατά πάσα πιθανότητα η καταγωγή της είναι από τη Χιλή.


Ιδιαίτερα γνωστή στην Ελλάδα είναι η ευρωπαϊκή φράουλα που βρίσκεται και αυτοφυής σε λοφώδεις και δασώδεις και ημιδασώδεις περιοχές. Ο καρπός της άγριας αυτής φράουλας είναι μικρός, εξαιρετικά γλυκός και νόστιμος. Τις βρίσκουμε όλο το χρόνο ωστόσο η κορύφωση της παραγωγής τους είναι από τον Απρίλη μέχρι τον Ιούλιο.

Υπάρχουν περισσότερες από 600 ποικιλίες φράουλας, κάθε μία από τις οποίες διαφέρει σε γεύση, μέγεθος και υφή. Οι σύγχρονες καλλιέργειες οδήγησαν στο να δημιουργηθεί μία ποικιλία με μεγάλους καρπούς γνωστή με την ονομασία φράουλα Ανανάσα.

Διατροφική αξία μιας κούπας (240ml) φράουλες

 ΠοσότηταΣυνιστώμενη Ημερήσια Δόση
(Σ.Η.Δ.) (%)
Θερμίδες1 κούπα43kcal
Βιταμίνη C81,65 mg136,1%
Βιταμίνη Κ20,16 mg25,2%
Mαγγάνιο 0,42 mg 21,0%
Φυτικές Ίνες 3,31γρ13,2% 

Οι φράουλες έχουν πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως ένα φλιτζάνι την ημέρα, που αντιστοιχεί σε 5 – 8 μεγάλες φράουλες προσδίδει περισσότερη βιταμίνη C από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Επιπροσθέτως, είναι φρούτο πλούσιο σε πηκτίνη, η οποία ως διαλυτή φυτική ίνα που είναι συντελεί στη μείωση της χοληστερίνης.

Η αντιφλεγμονώδης δράση της φράουλας είναι γεγονός καθώς οι φαινόλες που περιέχει μειώνουν τη δράση του ενζύμου COX που προκαλεί τη φλεγμονή. Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα εμποδίζουν τη δράση αυτού του ενζύμου περιορίζοντας έτσι τη φλεγμονή που συναντάμε σε παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οστεοαρθρίτιδα, το άσθμα και ο καρκίνος.

Όπως όλα τα φρούτα, έτσι και η φράουλα, περιέχει πολύ νερό (περίπου 90%), κάτι πολύ ευεργετικό για την ουροποιητική μας λειτουργία.

Η μεγάλη περιεκτικότητα σε φαινόλες (π.χ. ανθοκυανίνη που της δίνει και το κόκκινο χρώμα) μαζί με τις βιταμίνες A και C, προσδίδουν στη φράουλα αντιοξειδωτικές, αντικαρκινικές και ευεργετικές για την καρδιά ιδιότητες.

Οι φράουλες περιέχουν πολλές φυτικές ίνες, οπότε θεωρούνται κατεξοχήν τρόφιμο για την πρόληψη και αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. Επίσης οι φράουλες είναι πλούσιες σε ιώδιο, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε κάλιο και μαγνήσιο, συμβάλλουν στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης που προκαλείται από νάτριο.

Σύμφωνα με «The Archives of Opthalmology», 3 επιπλέον μερίδες φράουλας την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας σε ποσοστό μεγαλύτερο του ενός τρίτου.

Το μαγγάνιο που περιέχεται σε 1 φλιτζάνι φράουλες (21% της Σ.Η.Δ.) αποτελεί απαραίτητο συστατικό στην μάχη ενάντια στις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που ταλανίζει πάρα πολύ κόσμο στο σύγχρονο περιβάλλον.

Όσον αφορά τα οστά μας, το μαγγάνιο μαζί με το κάλιο, το μαγνήσιο και τη βιταμίνη K βοηθούν στη σωστή τους ανάπτυξη αλλά και στη διατήρηση της καλής τους υγείας.

Τι να προσέχετε

Δυστυχώς οι φράουλες είναι από τα πιο επιβαρυμένα με φυτοφάρμακα φρούτα, γι’ αυτό καλό είναι να προτιμάτε τις βιολογικές.

Όταν αγοράζετε φράουλες, να προσέχετε να μην είναι ζαρωμένες και αλλοιωμένες, αλλά καθαρές, ομοιόμορφες και με καθαρό χρώμα, πράσινα φύλλα και χνούδι στην επιφάνειά τους. Προτιμήστε τις πιο μικρές και καταναλώστε τις στην εποχή τους.

Αποθήκευση και κατανάλωση

Οι φράουλες πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο σε πλαστικό σκεύος με τρυπημένο κάλυμμα για να επιτρέπεται η διέλευση του κρύου αέρα. Χρειάζεται να πλένονται καλά πριν καταναλωθούν, διότι η τραχιά επιφάνεια τους ευνοεί τη συσσώρευση σκόνης και λιπασμάτων.

Καταναλώνονται ως νωπό φρούτο αλλά και επεξεργάζονται (κονσέρβες, χυμοί και άλλα). Χρησιμοποιούνται επίσης στη ζαχαροπλαστική, γίνονται μαρμελάδες, λικέρ, κομπόστες. Πολλοί προτιμούν να τους ρίχνουν ζάχαρη ή και σαντιγύ ή και κονιάκ ακόμα, για να ανεβάσουν τη γλυκύτητα. Οι μαρμελάδες φράουλας γίνονται ανάρπαστες λόγω της γλυκιάς οξύτητας.

Απολαύστε αυτό το μικρό κόκκινο «θησαυρό» με ποικίλους τρόπους:

1) Σαν φρουτοσαλάτα από 4 – 5 φράουλες, 2 βερίκοκα και 1 λεπτή φέτα πεπόνι (για οποιοδήποτε ελαφρύ γεύμα μέσα στην ημέρα).

2) Δύο φρυγανιές με μία επάλειψη με φυτική μαργαρίνη και μία επάλειψη με μαρμελάδα φράουλας και 1 καφέ ή 1 ποτήρι γάλα 1,5% (σαν πρωινό).

3) Ένα μικρό κομμάτι τσιζκέικ με μαρμελάδα φράουλα (φτιαγμένο με τυρί φιλαδέλφεια με λίγα λιπαρά 10% και με μπισκότα τύπου digestive, κατά περίσταση το απόγευμα).

4) Γιαούρτι μέχρι 2% σε λιπαρά με 4 – 5 φράουλες κομμένες σε κομματάκια και 2 κουταλιές της σούπας ξηρούς καρπούς θρυμματισμένους ή δημητριακά (για οποιοδήποτε ελαφρύ γεύμα μέσα στην ημέρα).

5) Μιλκ σέικ φράουλα: 5 – 6 φράουλες πλυμένες και καθαρισμένες με γάλα 1,5% σε λιπαρά και τριμμένο πάγο (ιδανικό για το καλοκαίρι).

6) Ζελέ χωρίς ζάχαρη με 4 – 5 φράουλες κομμένες σε κομματάκια μέσα στο μείγμα.

Όπως και να έχει, οι φράουλες αποτελούν μία πολύ καλή γευστική επιλογή για οποιοδήποτε ελαφρύ γεύμα μέσα στην ημέρα.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *