Φρούτα και λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

D4B5B0367F647708B3F2BD64FF53E47B.jpg

  Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι αποτελεί τη βάση για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Πρόσφατη έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Stroke, καταδεικνύει μια σημαντικότατη συνεισφορά των φρούτων και των λαχανικών στην καλή μας υγεία και πιο συγκεκριμένα στην πρόληψη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση 20 μελετών που δημοσιεύθηκαν κατά τα τελευταία 19 χρόνια, για να αξιολογήσουν τη συνολική επίδραση που έχει η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στο εγκεφαλικό. Συνολικά, η μετα-ανάλυση κάλυπτε 760.629 συμμετέχοντες και 16.981 περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου. Από τα αποτελέσματα φάνηκε μια μείωση της τάξης του 32% του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο για κάθε 200 γρ φρούτου που καταναλώνονται κάθε μέρα και μια μείωση του κινδύνου κατά 11% για κάθε 200 γραμμάρια λαχανικών.

Σύμφωνα με αντίστοιχα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μέχρι 600 γραμμάρια συνολικά κάθε ημέρα, θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 19% σε παγκόσμιο επίπεδο και 10-15% μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάλτε λοιπόν μια μεγάλη σαλάτα και 2 – 3 φρούτα την ημέρα στη διατροφή σας και διώξτε μακριά τον κίνδυνο για εγκεφαλικά επεισόδια.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *