Φρεσκάρουν τη μνήμη και χαρίζουν διαύγεια

Η περίοδος των εξετάσεων είναι ίσως η πιο απαιτητική για τους μαθητές οι οποίοι καλούνται να επαναφέρουν στη μνήμη όλες τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και να προετοιμαστούν κατάλληλα για το επόμενο μεγάλο βήμα της ζωής τους.


Η περίοδος των εξετάσεων είναι ίσως η πιο απαιτητική για τους μαθητές οι οποίοι καλούνται να επαναφέρουν στη μνήμη όλες τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και να προετοιμαστούν κατάλληλα για το επόμενο μεγάλο βήμα της ζωής τους. Σε αυτή την περίοδο, και κυρίως τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εξετάσεις, οι μαθητές φέρνουν συχνά τον οργανισμό τους στα όριά του, καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αποστηθίσουν ακόμα και την τελευταία λεπτομέρεια από τα βιβλία.

Η προσπάθεια αυτή, η οποία τις περισσότερες φορές είναι πολύωρη, εξαντλεί τον οργανισμό και τελικά στερεί από τον μαθητή τη δυνατότητα να μελετήσει σωστά και να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις δυνατότητές του. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα συνεχόμενα ξενύχτια καταλήγουν τελικά να έχουν το εντελώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Πολλοί πιστεύουν ότι η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι τα πολλά φλιτζάνια καφέ, αλλά οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό ισχύει μέχρις ενός σημείου, καθώς μετά το τρίτο φλιτζάνι ο καφές προκαλεί περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιλύει. Αντίθετα, τα βότανα που παρουσιάζονται παρακάτω προσφέρουν τόνωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, βελτίωση της μνήμης και πνευματική διαύγεια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟ

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_18.jpeg

Το δενδρολίβανο είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αυτοφυή φυτά της Ανατολικής Μεσογείου και χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς από την αρχαιότητα. Στο παρελθόν πίστευαν ότι το αφέψημα που παρασκευάζεται από δενδρολίβανο, κέδρο και τερβινθίνη ήταν ελιξίριο νεότητας. Μία από τις θεραπευτικές ιδιότητες του δενδρολίβανου είναι ότι τονώνει τον οργανισμό. Αυτό το καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίοδο κατά την οποία οι μαθητές δίνουν τις τελευταίες δυνάμεις τους για να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις. Πιστεύεται ότι η τοποθέτηση του φυτού στο κεφάλι κατά τη διάρκεια ενός διαλείμματος ξεκουράζει και καθαρίζει το μυαλό και τονώνει τη μνήμη. Πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση του επιβάλλεται να είναι προσεκτική και με μέτρο γιατί σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση ή ακόμα και θάνατο.

ΑΧΙΛΛΑΙΑ

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_25.jpeg

Το δενδρολίβανο ξεκουράζει και καθαρίζει το μυαλό και τονώνει τη μνήμη.

Ευεργετικό για τη διανοητική λειτουργία του ανθρώπου είναι το βότανο αχιλλαία, ένα φυτό που είχε αναγνωριστεί από τα αρχαία χρόνια ως θεσπέσιο φάρμακο. Σύμφωνα με τη μυθολογία, το φυτό οφείλει το όνομά του στον Αχιλλέα ο οποίος ακολουθώντας τη συμβουλή της Αφροδίτης έδεσε την πληγή που του προκάλεσε το δόρυ του Πάρη με το φυτό αυτό. Αλλωστε, η αχιλλαία είναι εκτός των άλλων γνωστή για τις σημαντικές αιμοστατικές της ιδιότητες. Περιέχει αιθέριο έλαιο το οποίο περιλαμβάνει προαζουλένη, αχιλλεΐνη και κινεόλη – ουσία στην οποία αποδίδουν οι επιστήμονες την ικανότητα του φυτού να τονώνει πνευματικά τον άνθρωπο. Συνήθως η αχιλλαία καταναλώνεται με τη μορφή εγχύματος.

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_35.jpeg

Η τσουκνίδα η δίοικη είναι ένα από τα πιο σημαντικά θεραπευτικά φυτά που έχει δημιουργήσει η φύση. Τα φύλλα της περιέχουν μυρμηκικό οξύ, κάλιο, τανίνη, γλυκοκινίνες, πυρίτιο, βιταμίνες Α και C και άλατα, ενώ στις κορυφές του φυτού εντοπίζονται ορμόνες, νάτριο, χαλκός και χλώριο. Ανάμεσα στις δεκάδες θεραπευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας είναι η ευεργετική της δράση στη διατήρηση της διανοητικής κατάστασης σε υψηλά επίπεδα. Η δόση του φυτού, ωστόσο, πρέπει να είναι μικρή και να μετριέται με κουταλάκι του γλυκού. Ο χυμός από τσουκνίδα θα πρέπει να είναι πολύ αραιωμένος με τη σωστή αναλογία να είναι ένα μέρος χυμού σε πέντε μέρη νερού. Για την παρασκευή αφεψήματος αφήνουμε 30 γραμμάρια του φυτού να βράσουν για 10 λεπτά σε μισό κιλό νερό. Πίνουμε τρεις φορές την ημέρα από δύο κουταλιές της σούπας κάθε φορά.

ΓΚΙΓΚΟ
Είναι ένα από τα γνωστότερα βότανα που ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, την πνευματική συγκέντρωση και τη μνήμη του ανθρώπου. Παράλληλα το γκίγκο καταπολεμά τη γεροντική άνοια. Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά σκευάσματα -χάπια, κάψουλες, βάμμα- που έχουν ως βασικό συστατικό τους το γκίγκο, όμως οι βοτανολόγοι επισημαίνουν ότι η χορήγησή του θα πρέπει να γίνεται μόνο κατόπιν ιατρικής συμβουλής ειδικά στις περιπτώσεις που λαμβάνονται ταυτόχρονα και άλλες φαρμακευτικές ουσίες. Το φυτό χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες στην Ιαπωνία και την Κίνα κατά των προβλημάτων μνήμης ενώ στις χώρες αυτές θεωρείται και ιερό δέντρο. Μεταξύ άλλων το γκίγκο περιλαμβάνει γλυκοσίδια, τερπενικές κατόνες και κουερκετίνη, ένα ισχυρό φλαβονοειδές.

ΓΚΙΝΣΕΝΓΚ
Είναι το ιδανικό βότανο για την περίοδο της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των σχολικών εξετάσεων. Το γκίνσενγκ έχει μελετηθεί για περισσότερα από 30 χρόνια σε πολλές χώρες του κόσμου χάρη στην καταπληκτική του ικανότητα να καταπολεμά το νοητικό -αλλά και το σωματικό- στρες, να διεγείρει το νευρικό σύστημα, να προάγει τη διαύγεια του μυαλού και να «ξεκλειδώνει» τις μέγιστες αποδόσεις του οργανισμού. Η μεγαλύτερη απορρόφήσή του γίνεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, με το μάσημα της ρίζας του, ενώ συχνά χρησιμοποιείται και αφέψημα από τη σκόνη της ρίζας. Δεν θα πρέπει, όμως, να καταναλώνεται με καφέ γιατί επιταχύνει τη δράση της καφεΐνης. Το γκίνσεγκ είναι ένα βότανο με μακρόχρονη ιστορία, αφού καλλιεργείται στην Κίνα εδώ και 7.000 χρόνια ενώ κατά το παρελθόν χρησιμοποιείτο επίσης από ινδιάνικες φυλές.

ΜΙΓΚΕ
Μπορεί λίγοι να το γνωρίζουν με την ονομασία του αλλά πρόκειται για ένα διαδεδομένο φυτό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτό το βότανο με τα άνθη?κρεμαστές καμπανούλες αναπτύσσει ιαματική δράση σε αρκετές περιπτώσεις παθήσεων. Μεταξύ άλλων μπορεί και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι δυνατό να καταναλώνεται ευρέως και χωρίς ιατρική συνταγή καθώς είναι δηλητηριώδες, γεγονός που ανέκοψε και τη διάδοσή του. Το μιγκέ άρχισε να χρησιμοποιείται τον 16ο αιώνα ενώ η ομοιοπαθητική το χρησιμοποιεί κατά ορισμένων καρδιακών παθήσεων με τη μορφή αφεψήματος, σκόνης και εκχυλίσματος.

ΜΑΡΟΥΛΙ
Σύμφωνα με πρόσφατες επιστημονικές έρευνες η αφθονία μαγνησίου στον ανθρώπινο οργανισμό αυξάνει τις μαθησιακές ικανότητες του ατόμου. Αυτό συμβαίνει επειδή το μαγνήσιο ρυθμίζει στον εγκέφαλο έναν υποδοχέα ο οποίος έχει καθοριστικό ρόλο στη μνήμη και στη μάθηση. Οι αυξημένες ποσότητες μαγνησίου που περιέχονται στο μαρούλι εξηγούν γιατί η κατανάλωση αυτού του λαχανικού βοηθά στη ζωογόνηση των νεύρων και των ιστών του εγκεφάλου και θα πρέπει να περιλαμβάνεται στη διατροφή όσων διαβάζουν εντατικά για να συμμετάσχουν στις εξετάσεις. Ο άνθρωπος απολαμβάνει τις ιδιότητες αυτές και με την κατανάλωση χυμού παρασκευασμένου από το φυτό. Εκτός από μαγνήσιο το μαρούλι περιέχει μεγάλες ποσότητες σιδήρου, πρωτεΐνες, λακτουκάριο -που έχει κατευναστική δράση-, βιταμίνες του συμπλέγματος Β- οι οποίες είναι ευεργετικές για το νευρικό σύστημα-, C, κάλιο και ιώδιο.

ΡΟΔΑΚΙΝΙΑ
Οι καρποί της είναι δροσιστικοί και νόστιμοι ενώ παράλληλα προσφέρουν στον οργανισμό ασπίδα προστασίας από την πνευματική εξάντληση. Τα ροδάκινα θεωρούνται από τους ειδικούς πολύ ωφέλιμα φρούτα για τους διανοητικά εργαζόμενους περιλαμβανομένων και των μαθητών σε περιόδους αιχμής. Είναι ένα φυτό που κατάγεται από την Κίνα και οι καρποί του περιέχουν κατά 87% νερό. Το ροδάκινο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, αφού περιέχει τετραπλάσιες ποσότητες από αυτές που εντοπίζονται στο πορτοκάλι, βιταμίνες C και Β, ελάχιστα λίπη και πρωτεΐνες. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε ιχνοστοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα το ροδάκινο είναι κατάλληλο για όσους υποφέρουν από πνευματικό στρες και διανοητική κόπωση, ενώ παράλληλα αναπτύσσει καλλυντική δράση, μειώνει την κακή χοληστερίνη, βοηθά στο αδυνάτισμα και θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

ΡΟΔΙΑ
Αν και η καταγωγή της είναι από τα Ιμαλάια, η ροδιά ήταν γνωστή και στην αρχαία Ελλάδα. Αναφέρεται, μάλιστα, και από τον Ομηρο ο οποίος περιέγραψε τις ροδιές στον κήπο του βασιλιά Αλκίνοου. Ο χυμός του ροδιού περιέχει σάκχαρα, κιτρικό οξύ, βιταμίνες Α, Β1, Β2, C, E και G και άλλα πολύτιμα συστατικά για τον οργανισμό όπως είναι το κάλιο, το νάτριο, ο φώσφορος, ο σίδηρος και το ασβέστιο.

Το φυτό περιέχει επίσης αιθέριο έλαιο, τανίνες και αλκαλοειδή. Τα ρόδια είναι συνεπώς πολύ υγιεινά και τονώνουν τον οργανισμό κυρίως στις περιπτώσεις που είναι καταπονημένος από έντονη σωματική και πνευματική εργασία. Για τους μαθητές που προετοιμάζονται για τις εξετάσεις ιδανικότερος θεωρείται ένας δροσερός χυμός και όχι ένα από τα αφεψήματα που παρασκευάζεται από διάφορα μέρη του φυτού.

http://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_44.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_53.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_61.jpeghttp://medicalnews.gr/wp-content/uploads/2012/05/fetcher_7164.jpeg

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *