«Φρένο» στις ελλείψεις φαρμάκων βάζει το υπουργείο Υγείας

 
Οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά, καθώς και το πλαίσιο των εγκρίσεων κυκλοφορίας νέων φαρμάκων, βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης, στα γραφεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, η διοίκηση του ΕΟΦ και υπηρεσιακοί παράγοντες.


«Για τις ελλείψεις των φαρμακευτικών προϊόντων, μια από τις βασικές αιτίες είναι οι μειωμένες τιμές των φαρμάκων που υπάρχουν πλέον στη χώρα μας. Αυτό οδηγεί σε αύξηση των παράλληλων εξαγωγών από φαρμακαποθήκες και, στη συνέχεια, οδηγεί τις φαρμακευτικές εταιρείες, προκειμένου να καταπολεμήσουν αυτό το φαινόμενο, να περιορίζουν τη διάθεση των φαρμακευτικών σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία. Είναι ένας φαύλος κύκλος» δήλωσε ο κ. Σαλμάς.

Σημείωσε ότι παρατηρήθηκε κάποια δυσλειτουργία στην αγορά και τόνισε ότι γίνεται κατάχρηση αυτής της διαδικασίας των παράλληλων εξαγωγών, κατάχρηση η οποία δημιουργεί πρόβλημα σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να τα βρει ο ασθενής.

«Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο και πολύ συγκεκριμένα θα ζητήσουμε απόλυτο, λεπτομερή έλεγχο από τις πωλήσεις για το 2012, για όλα τα φαρμακεία, ώστε να ελέγξουμε ποια φαρμακεία πώλησαν παράνομα, ως μη δικαιούντο, σε φαρμακαποθήκες φαρμακευτικά προϊόντα.

Δεύτερον, θα επιβληθεί απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών για τρεις μήνες, τουλάχιστον σε όσα φαρμακευτικά προϊόντα διαπιστωθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων ότι βρίσκονται σε έλλειψη.

Τρίτον, οι φαρμακαποθήκες θα υποχρεώνονται να τηρούν εφ΄εξής τον νόμο και την κοινοτική οδηγία- που δεν την τηρούν- και θα στέλνουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων κάθε μήνα τις αγορές και τις πωλήσεις τους και, βεβαίως από προχθές, είναι υποχρεωμένες να τηρούν τον νόμο, κάτι το οποίο δεν ίσχυε έως σήμερα.

Ο νόμος λέει για τα φάρμακα, τα οποία εξάγονται παράλληλα, θα πρέπει να διαγράφονται με ανεξίτηλο μελάνι οι ταινίες γνησιότητας, να αποκολλώνται και να πηγαίνουν στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτό δεν γίνεται μέχρι σήμερα. Δεν τηρούν τον νόμο και εφ’ εξής θα επιβληθούν αυστηρότατες ποινές αν δεν συμβεί αυτό. Αυτό τελειώνει.

Συζητήσαμε και το πώς θα αλλάξουμε την εκτύπωση της ταινίας γνησιότητας στο κουτί. Αλλάζει αυτό το σύστημα, ώστε να μην δίνεται η δυνατότητα σε κανένα να ξαναδημιουργήσει φαινόμενα σαν αυτά που είδαμε από τους ελέγχους, τόσο του ΣΔΟΕ όσο και των άλλων αρμοδίων οργάνων, ταινίες γνησιότητας που προέρχονται από κουτιά τα οποία εξάγονται, να έρχονται παρανόμως και να κολλώνται πάνω σε συνταγές και να τις πληρώνει το ασφαλιστικό σύστημα δύο και τρεις φορές» ανέφερε αναλυτικά ο αναπληρωτής υπουργός.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τη βελτίωση της αδειοδότησης φαρμακευτικών σκευασμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι ο ΕΟΦ αναβαθμίζεται με διοικητικό προσωπικό, ώστε να συντομεύεται η διαδικασία έγκρισης αδειοδότησης κυκλοφορίας των φαρμακευτικών προϊόντων των νέων φακέλων, που υποβάλλονται στον ΕΟΦ και με στόχο ο ΕΟΦ και η Ελλάδα να γίνει χώρα αναφοράς εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων φαρμακευτικών προϊόντων για όλη την Ευρώπη».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας, δήλωσε ότι, με βάση και τις δικές του οδηγίες, έχουν ήδη απαγορευτεί οι εξαγωγές 30 προϊόντων, τα οποία ήταν σε έλλειψη.

«Τώρα διερευνούμε τις νέες καταγγελίες για ελλείψεις που έδωσε στη δημοσιότητα ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής» είπε και διευκρίνισε: «Είναι για 140 φάρμακα, αυτά τα οποία αναφέρονται από τον ΦΣΑ. Μέσα στις επόμενες μία με δύο μέρες, ο ΕΟΦ θα ξέρει ποια από αυτά είναι πραγματικά σε έλλειψη και θα προχωρήσουμε σε απαγόρευση εξαγωγών των φαρμάκων αυτών τουλάχιστον για τρεις μήνες».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι στο θέμα των ελλείψεων, ευθύνη φέρουν και ορισμένες φαρμακευτικές εταιρείες που, για διάφορους λόγους, έχουν μειωμένη τροφοδοσία της αγοράς με προϊόντα τους, το τελευταίο διάστημα.

«Αν διαπιστώσουμε ότι αυτή η μειωμένη προμήθεια δεν αποκαθίσταται άμεσα και ότι δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τον νόμο, θα εισηγηθούμε στο υπουργείο Υγείας να επιβληθούν κυρώσεις, όπως κάναμε και στο παρελθόν σε αυτές τις φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης, θα προχωρήσουμε στο να ερευνήσουμε, γιατί υπάρχουν καταγγελίες και γι αυτό, ότι υπάρχουν φαρμακεία που παρανόμως συμμετέχουν σε αγοροπωλησίες φαρμάκων, με παράνομες ή νόμιμες φαρμακαποθήκες, για εξαγωγική δραστηριότητα, κάτι το οποίο δεν επιτρέπεται» κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *