«Φρένο» στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων προϊόντων

 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παγώσει τη διαδικασία έγκρισης της καλλιέργειας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τη λήξη της θητείας της, το 2014, και να επιδιώξει μια διευθέτηση του ζητήματος μέσω διαπραγματεύσεων με τις χώρες-μέλη της ΕΕ.


«Η Επιτροπή, εάν το θελήσει, μπορεί να ξεκινήσει τη διαδικασία για την έγκριση καλλιέργειας μιας ποικιλίας σόγιας και έξι γενετικά τροποποιημένων ειδών αραβόσιτου, μεταξύ των οποίων και του ΜΟΝ810 (σ.σ. έχει ήδη εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, αλλά η άδεια για την καλλιέργειά του πρέπει να ανανεωθεί) αλλά δεν θα το κάνει», διαβεβαίωσε ο Φρεντερίκ Βενσάν, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Υγείας της Ε.Ε., Τόνιο Μποργκ.

«Οι εγκρίσεις καλλιέργειας πάγωσαν», πρόσθεσε, εξηγώντας ότι «προτεραιότητα του νέου Επιτρόπου Υγείας Τόνιο Μποργκ είναι να ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις με βάση τις προτάσεις του προκατόχου του».

Τα τελευταία 14 χρόνια μόνο δύο γενετικά τροποποιημένα είδη έχουν λάβει έγκριση για καλλιέργεια στην ΕΕ: η πατάτα Amflora της γερμανικής εταίρας BASF, η οποία αποδείχτηκε εμπορική αποτυχία, και το καλαμπόκι ΜΟΝ810 της πολυεθνικής Monsanto. Το ΜΟΝ810 θα συνεχίσει να καλλιεργείται από τις χώρες που το επιθυμούν μέχρι να ληφθεί τελική απόφαση από τις Βρυξέλλες. Το αίτημα για ανανέωση της άδειας καλλιέργειάς του εκκρεμεί από το 2007.

Να σημειωθεί πάντως ότι περίπου 50 γενετικά τροποποιημένα προϊόντα επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε ζωοτροφές και τρόφιμα που προορίζονται για ανθρώπους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *