Φορητοί απινιδωτές στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

forhtoi%20apinidotes.medium.jpg

Πέντε φορητούς απινιδωτές προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, έναν για κάθε κτίριο των υπηρεσιών της, προκειμένου με την κατάλληλη εκπαίδευση του ανθρωπίνου δυναμικού, να δοθεί – εφόσον χρειαστεί – πολύτιμη βοήθεια που μπορεί να σώσει ανθρώπινες ζωές. Όπως επεσήμανε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός η προμήθεια των πέντε απινιδωτών αποτελεί κοινή απόφαση της Περιφέρειας με τον σύλλογο εργαζομένων και, προκειμένου να μπορούν να τους χειριστούν, εφόσον παραστεί ανάγκη, έχουν ήδη πιστοποιηθεί εργαζόμενοι της Περιφέρειας στην χρήση τους ενώ η επιμόρφωση του προσωπικού θα συνεχιστεί.

Πιστεύω, σχολίασε, ότι το παράδειγμα αυτό πρέπει να ακολουθηθεί σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και σε κτίρια όπου εξυπηρετούνται πολλοί πολίτες, έτσι ώστε να μην υπάρχουν συμβάντα τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν. Από την πλευρά του ο Σύλλογος Εργαζομένων της Περιφέρειας Θεσσαλίας ευχαρίστησε τον κ. Αγοραστό για την προμήθεια των απινιδωτών τονίζοντας ότι η χρήση των συσκευών αυτών είναι μια κίνηση προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο, που μπορεί να σώσει ζωές όταν αυτό απαιτηθεί.

Σημειώνεται ότι οι φορητοί απινιδωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε, καθώς καθοδηγούν τον χρήστη με ηχητικές οδηγίες, αναλόγως την κατάσταση του ασθενούς. Ο «αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής», όπως είναι η πλήρης ονομασία του μπορεί να εγκατασταθεί σε δημόσιους χώρους, όπου εκτιμάται ότι συμβαίνει ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό καρδιακών ανακοπών. Πρόκειται για ένα μηχάνημα που χορηγεί ρεύμα και κάνει στην ουσία «ηλεκτροσόκ» στην καρδιά. Ένας εξωτερικός απινιδωτής μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος για έναν άνθρωπο στα κρίσιμα λεπτά για τη ζωή του, μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο.

Κάθε χρόνο χιλιάδες άτομα θα υποστούν εξωνοσοκομειακά καρδιακή ανακοπή, όπως δείχνουν σχετικά στοιχεία. Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί οπουδήποτε, στον δρόμο, στη δουλειά, στην άθληση κ.λπ. Περίπου ένας στους δέκα από αυτούς τους ασθενείς επιβιώνει. Όπως υποστηρίζουν οι ιατρικοί σύλλογοι της χώρας, εκτιμάται ότι η εφαρμογή βασικής καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης με χρήση του αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή στα πρώτα 1-2 λεπτά από την κατάρρευση του θύματος αυξάνει την επιβίωση από το 5-10%, που είναι σήμερα, στο 60%. Μεγάλη η διαφορά, μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων που θα μπορούσαν να ζήσουν εάν βρισκόταν ένας απινιδωτής δίπλα τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *