Φόβοι για ξέσπασμα επιδημιών τύφου ή χολέρας στη Συρία

syria2-656x410.jpg

Το δίκτυο υδροδότησης της Συρίας, το οποίο έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τις βομβιστικές επιθέσεις, κινδυνεύει να καταρρεύσει, καθώς συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα, γεγονός το οποίο αυξάνει την απειλή που υπάρχει για το ξέσπασμα επιδημιών τύφου ή χολέρας ή άλλων ασθενειών, προειδοποίησε σήμερα η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Η παροχή νερού κόβεται για μέρες κάθε φορά για εκατομμύρια ανθρώπους στο Χαλέπι και τη Δαμασκό, καθώς η τακτική αυτή χρησιμοποιείται από όλες τις εμπόλεμες πλευρές ως όπλο κατά των πόλεων που είναι διαιρεμένες ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, επισημαίνει η ΔΕΕΣ.

Οι εργαζόμενοι στον Ερυθρό Σταυρό βοηθούν τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους μηχανικούς στην συντήρηση και την επισκευή των απαρχαιωμένων σταθμών ύδρευσης σε ολόκληρη την Συρία από τον Μάρτιο του 2011 που άρχισε η σύγκρουση.

«Όμως τώρα με τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις ζημιές που προκαλούνται από αυτά ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, υπάρχει ο κίνδυνος στο εξής αυτά τα μεγάλα δίκτυα να αρχίσουν να καταρρέουν σε μόνιμη βάση, σε ανεπανόρθωτη βάση», δήλωσε ο Πάτρικ Χάμιλτον, συντονιστής επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ για τη Μέση Ανατολή, στο Reuters από τα κεντρικά γραφεία του Ερυθρού Σταυρού στη Γενεύη.

«Και κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ετών θα αρχίσουμε να βλέπουμε σε πόλεις όπως το Χαλέπι την επέλαση μεγάλων επιδημιών -τύφου, χολέρας κλπ- όπως δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα σε αυτό το πλαίσιο», σημείωσε.

Παρά το αποδεκατισμένο σύστημα υγείας, ο πληθυσμός της χώρας έχει παραμείνει «σχετικά υγιής», χάρη στην πρόσβαση σε καθαρό νερό. Ωστόσο η κατάρρευση των δικτύων παροχής νερού θα μπορούσε να φέρει την καταστροφή, υπογράμμισε.

«Θα καταλήξουμε με τεράστιες επιδημίες, οι οποίες θα αποδεκατίσουν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού», πρόσθεσε.

Πολλοί από τα δύο εκατομμύρια κατοίκους του Χαλεπιού στον συριακό βορρά αντιμετωπίζουν «σοβαρές δυσκολίες» στην πρόσβαση σε πόσιμο νερό μετά την κατάληψη των διαφόρων σταθμών άντλησης και ηλεκτροδότησης από διαφορετικές πλευρές των εμπολέμων, επισημαίνει εξάλλου η ΔΕΕΣ στην ανακοίνωσή της.

Η Μάριαν Γκέισερ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στην Συρία, πέρασε το Σάββατο από το δυτικό Χαλέπι, το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, στις ανατολικές περιοχές της πόλης, τις οποίες ελέγχουν οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και οι ισλαμιστές της Άχραρ αλ Σαμ και της Τζάμπχατ Αλ Νόσρα, για να συζητήσει για την κατάσταση.

«Όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να προσπαθήσουν να εγγυηθούν την πρόσβαση των πολιτών σε οποιαδήποτε πλευρά κι αν ανήκουν στο καθαρό νερό», κατέληξε ο Χάμιλτον.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *