Φόβοι για εξάπλωση του ιού Ζίκα σε όλη την Αμερική

56a5ebcac4618829078b4625-735x459.jpg

Ένας σχετικά άγνωστος ιός που εξαπλώνεται από τα κουνούπια, έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες κρίσεις δημόσιας υγείας που έχει χτυπήσει τη Βραζιλία και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Οι επιστήμονες, επισημαίνουν πως πρόκειται για βλάβη του εγκεφάλου, κατά την οποία τα βρέφη γεννιούνται με μικρή κεφαλή κάνοντας έτσι χιλιάδες έγκυες γυναίκες να βρίσκονται σε πανικό.

Ο συναγερμός ξεκίνησε από την τεράστια αύξηση μωρών με «μικροκεφαλία», μια σπάνια και ανίατη πάθηση κατά την οποία τα κεφάλια τους είναι ασυνήθιστα μικρά.

O ιός συνδέεται με την ανάπτυξη ασυνήθιστα μικρών κεφαλιών και με την πρόκληση εγκεφαλικής βλάβης στα νεογνά.

Μάλιστα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι τα κουνούπια που μεταφέρουν τον ιό θα μεταφερθούν σε ολόκληρη την Αμερική.

Με τον ιό Ζίκα να εξαπλώνεται το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής έχει εκδώσει ένα ειδικό δελτίο με το οποίο ενημερώνει τις γυναίκες να αποφεύγουν να ταξιδέψουν στις χώρες των εν λόγω ζωνών ειδικά στην περίπτωση που περιμένουν παιδί.

Πρόκειται για μία τροπική μόλυνση που εμφανίζεται για πρώτη φορά στο δυτικό ημισφαίριο. Είναι επί της ουσίας μία λοίμωξη που μεταδίδεται με τα κουνούπια και συνδέεται με τον δάγκειο πυρετό, τον κίτρινο πυρετό και τον ιό του Δυτικού Νείλου. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ουγκάντα, το 1947, και αν και είναι κοινός στην Αφρική, δεν άρχισε να εξαπλώνεται ευρέως στο Δυτικό ημισφαίριο μέχρι τον περασμένο Μάη που ξέσπασε στην Βραζιλία.

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *