Αν και οι γιατροί συνήθως συστήνουν στους καρδιοπαθείς να μην ζορίζουν τους εαυτούς τους με έντονη σωματική άσκηση ή με άλλη σκληρή δραστηριότητα, μια νέα επιστημονική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην πραγματικότητα ορισμένοι ασθενείς θα μπορούσαν να αποκομίσουν οφέλη από μια σχετικά έντονη αεροβική εξάσκηση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Νιλ Σμαρτ του πανεπιστημίου της Νέας Αγγλίας στην Αυστραλία, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό «JACC: Heart Failure», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιολόγησαν 74 δημοσιευμένες επιστημονικές μελέτες, οι οποίες συνέκριναν συνολικά 3.265 καρδιοπαθείς που επί τέσσερις έως 52 εβδομάδες ασκούνταν σχετικά έντονα, με 2.612 που δεν ασκούνταν ή που ασκούνταν πολύ ήπια.
Η συγκριτική αξιολόγηση έδειξε ότι οι ασθενείς με καρδιολογικό πρόβλημα που ασκούνταν σχετικά έντονα, εμφάνισαν βελτίωση 23% κατά μέσο όρο στη λειτουργία της καρδιάς τους (όπως μετριέται με βάση την κατανάλωση οξυγόνου από αυτήν), έναντι βελτίωσης μόνο 7% αυτών που ασκούνταν ήπια.
«Νομίζω πως πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας και να ρωτήσουμε τους εαυτούς μας αν τελικά η έντονη σωματική άσκηση ισοδυναμεί μόνο με υψηλότερο κίνδυνο ή έχει μεγαλύτερα οφέλη. Προσωπικά θεωρώ ότι δεν συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο, αλλά μεγαλύτερα οφέλη», δήλωσε ο Νιλ Σμαρτ.
Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι η ένταση της άσκησης είναι σχετική για κάθε καρδιοπαθή, με την έννοια ότι μπορεί απλώς να σημαίνει γρήγορο περπάτημα και τόνισαν ότι σε καμία περίπτωση ένα πρόγραμμα εξάσκησης δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο έντονες ασκήσεις.
Από την άλλη, ο Ν. Σμαρτ επεσήμανε πως είναι πρόωρο να βγουν οριστικά συμπεράσματα. «Χρειαζόμαστε επιπλέον στοιχεία προτού ωθήσουμε τους ανθρώπους να ασκούνται πιο πολύ. Δεν είναι ακόμα κάτι οριστικό, αλλά είναι μια καλή αρχή προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.