Φαρμακοβιομηχανία DEMO: Ενισχύει την Εθνική Οικονομία με τις επενδύσεις της

Η DEMO ΑΒΕΕ, μια από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στην Ελλάδα, υλοποιεί από τον Νοέμβριο του 2021 ένα πολύπλευρο επενδυτικό πλάνο αξίας άνω των 350 εκατ. ευρώ που εκτός του ότι θα ενισχύσει τη θέση της στην Ελλάδα και παγκοσμίως θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εθνική οικονομία.

Οι επενδύσεις της DEMO περιλαμβάνουν τέσσερις άξονες: παραγωγή δραστικών ουσιών γενοσήμων φαρμάκων στην Τρίπολη και το Κρυονέρι Αττικής, παραγωγή πρώτων υλών στην Τρίπολη, έρευνα και ανάπτυξη στη Θεσσαλονίκη και στο Κρυονέρι, και βιοτεχνολογικά προϊόντα στον Άγιο Στέφανο Αττικής.

Η επένδυση στην Τρίπολη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί αναβαθμίζει την πόλη σε Ευρωπαϊκό hub φαρμάκων, εξασφαλίζοντας την επάρκεια της Ελλάδας σε φάρμακα. Αφορά σε παραγωγή δραστικών πρώτων υλών φαρμάκων που για πρώτη φορά παράγονται στη χώρα μας. Η επένδυση στην Τρίπολη, σε συνολική επιφάνεια 74.000 τ.μ. για 4 παραγωγικές μονάδες πρώτων υλών φαρμάκων δυναμικότητας 270 τόνων και 4 παραγωγικές μονάδες τελικών προϊόντων φαρμάκων, δυναμικότητας 324.000.000 τεμαχίων, θα δημιουργήσει σε πλήρη λειτουργία πάνω από 600 θέσεις εργασίας. Οι μονάδες αυτές μπορούν να καλύψουν το 20% της Ευρωπαϊκής αγοράς στα προϊόντα που θα παράγουν και ως αποτέλεσμα, η Τρίπολη γίνεται ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό κέντρο της Φαρμακοβιομηχανίας. 

Στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης χημικών μορίων που αναπτύσσει η DEMO  εκτείνεται σε συνολική έκταση 2.400 τ.μ. και στεγάζει 13 ξεχωριστά εργαστήρια και 34 βοηθητικούς χώρους. Έχουν ήδη εγκατασταθεί 403 εργαστηριακά όργανα και πολλά ειδικά συστήματα και κατασκευές, μεταξύ των οποίων 50 υπερσύγχρονα συστήματα χρωματογραφίας (HPLC, UPLC, GC) -τα περισσότερα που έχει φαρμακευτική εταιρεία στην Ευρώπη. 

Το Κέντρο Έρευνας & Ανάπτυξης στη Θέρμη Θεσσαλονίκης είναι στελεχωμένο με υψηλής κατάρτισης επιστημονικό προσωπικό και σε πλήρη λειτουργία θα απασχολεί 100 νέους επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο κέντρο έρευνας και ανάπτυξης του φαρμακευτικού κλάδου της περιοχής, με στόχο την ανάπτυξη, κάθε χρόνο, 5 νέων δραστικών πρώτων υλών και 21 τελικών προϊόντων.

Η επέκταση του τμήματος Έρευνας & Ανάπτυξης της DEMO στη Θεσσαλονίκη θα συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη και στην αξιοποίηση του υψηλού επιπέδου επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού της Βόρειας Ελλάδας. 

Στον Άγιο Στέφανο Αττικής οι επενδύσεις της DEMO αφορούν στη δημιουργία σύγχρονου Ερευνητικού Κέντρου Βιοτεχνολογίας και είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα. H μονάδα στον Άγιο Στέφανο μπορεί να αποτελέσει μια πλατφόρμα, όπου ιδέες και ερευνητικά πλάνα που ξεκινούν από πανεπιστήμια και ερευνητικές ομάδες, θα μπορέσουν να υλοποιηθούν σε βιομηχανική κλίμακα.

Με αυτή την επένδυση, η DEMO δίνει κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στην Ελλάδα, συμβάλλοντας έτσι στο Βrain Gain και μάλιστα για επιστημονικό δυναμικό υψηλής κατάρτισης. Επιπλέον, προωθώντας την επιτόπια επιστημονική έρευνα σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής βιοτεχνολογικών φαρμάκων, διασφαλίζεται η επάρκεια του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε βιοομοειδή φάρμακα.

Η συμβολή στο ΑΕΠ και οι θέσεις εργασίας

Οι επενδύσεις της DEMO είναι ζωτικής σημασίας για την εθνική οικονομία και θα βοηθήσουν στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,13 δισ. ευρώ (μελέτη ΙΟΒΕ), στη δημιουργία 900 άμεσων θέσεων εργασίας σε βάθος δεκαετίας, 800 θέσεων εργασίας ετησίως κατά την κατασκευή και 3.700 θέσεων κατά την λειτουργία. Ειδικότερα, οι επενδύσεις στην έρευνα δίνουν κίνητρα στους νέους επιστήμονες να παραμείνουν στη χώρα. 

Πέρα από τη συμβολή στην ελληνική οικονομία, η αξιοπιστία και η ανάπτυξη της DEMO αποτελούν εγγύηση για την επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα. Επιπρόσθετα, η ανάπτυξη πρώτων υλών σε ευρωπαϊκό έδαφος, δίνει στην Ευρώπη τη δυνατότητα μεγαλύτερης αυτονομίας και απεξάρτησης από τρίτες χώρες. 

 

Διαβάστε ακόμη...