Φαρμακοποιοί σε ανησυχία

BE2C1891E10AE00B9B04B13B47FFE49E.jpg

  Ανοιχτά έως αργά το απόγευμα μένουν πλέον τα περισσότερα φαρμακεία του Λεκανοπεδίου. Η απελευθέρωση του ωραρίου και ο ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε οδήγησαν όλο και περισσότερους φαρμακοποιούς να αυξήσουν τις ώρες λειτουργίας των φαρμακείων τους, διεκδικώντας αύξηση του τζίρου τους.

Εκτιμάται, μάλιστα, ότι αυτή τη στιγμή 7 στα 10 φαρμακεία του Λεκανοπεδίου επιλέγουν να μένουν ανοιχτά τουλάχιστον έως τις 8 το βράδυ. Όχι όμως πάντα, αφού η τήρηση συγκεκριμένου ωραρίου δεν είναι υποχρεωτική και ουδείς μπορεί να διασφαλίσει στον πελάτη ότι το φαρμακείο στο οποίο θα απευθυνθεί θα είναι ανοιχτό.

Εξαίρεση αποτελούν ίσως τα περίπου 150 φαρμακεία που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο -απόλυτα ταυτισμένο με τις ώρες εφημερίας- που κλείνουν στις 11 το βράδυ.

Το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων τέθηκε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο στην αρένα των προεκλογικών συζητήσεων για την «επόμενη ημέρα».

Ο Σύλλογος ζητεί την κατάργηση των ρυθμίσεων που οδήγησαν στην απελευθέρωση του ωραρίου, υποστηρίζοντας ότι αυτές απορρύθμισαν τις εφημερίες των φαρμακείων και δημιούργησαν ασφυξία στα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς. Η πρότασή του, όπως διατυπώθηκε πρόσφατα και προς την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, είναι να θεσπιστεί 48ωρο εβδομαδιαίας λειτουργίας των φαρμακείων – συνυπολογίζοντας σε αυτό και τις εφημερίες, με σαφή ορισμό των ωρών κλεισίματος, αναφέρει δημοσίευμα της Καθημερινής.

Ο αντίλογος έρχεται από τους φαρμακοποιούς που έχουν επιλέξει το διευρυμένο ωράριο και οι οποίοι τονίζουν ότι η κοινωνία έχει αγκαλιάσει τη νέα λειτουργία των φαρμακείων και ότι ενδεχόμενη υποχώρηση στο συγκεκριμένο θέμα από την πολιτεία, θα τινάξει στον αέρα όσες επενδύσεις έγιναν στον χώρο.

Από το 2011 έως σήμερα εκτιμάται ότι άνοιξαν 500 μεγάλα φαρμακεία στη χώρα μας που απασχολούν τουλάχιστον 3-4 φαρμακοποιούς έκαστο. Πολλά φαρμακεία που επέλεξαν διευρυμένο ωράριο επίσης προχώρησαν σε νέες προσλήψεις. Είναι ενδεικτικό ότι φαρμακείο στο κέντρο της Αθήνας που απασχολούσε πέντε άτομα, φαρμακοποιούς και βοηθούς φαρμακείου, τώρα απασχολεί 11, ενώ φαρμακείο στο Καλαμάκι προσέλαβε πέντε άτομα για να καλύψει το διευρυμένο ωράριο που τον οδήγησε σε διπλασιασμό του τζίρου του.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη παρέμβαση στο ωράριο των φαρμακείων έγινε το 2011 και προέβλεπε προαιρετική διεύρυνσή του, απόλυτα όμως ταυτισμένη με το ωράριο των εφημεριών. Πρόσφατη διάταξη του νόμου 4254/2014 προβλέπει πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου, χωρίς να έχουν τεθεί μέχρι σήμερα κανόνες. Ετσι σήμερα όποιος θέλει ανοίγει ό,τι ώρα θέλει. Λόγω της προεκλογικής περιόδου πολλά κόμματα έσπευσαν να πάρουν θέση. Σε πρόσφατη εκδήλωση του ΠΦΣ η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα τάχθηκε υπέρ της πρότασης του Συλλόγου για 48ωρο, λέγοντας ότι η προκήρυξη των εκλογών «πρόλαβε» την ηγεσία του υπουργείου που θα ρύθμιζε το ζήτημα. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπασκόζος υπερασπίστηκε ένα «σταθερό και ρυθμιζόμενο ωράριο σε συνεργασία με τους Συλλόγους», με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες που αυτοί θα θέσουν. Οι θέσεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχία στους φαρμακοποιούς με το διευρυμένο ωράριο, που κάνουν λόγο για οπισθοδρόμηση. Αυτοί ζητούν να περιχαρακωθεί το ωράριο του φαρμακείου χωρίς ωστόσο να καταργηθεί η δυνατότητα για διευρυμένο ωράριο.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.