Φάρμακο placebo μπορεί να σταματήσει το βήχα

 
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία υποστηρίζουν ότι ένα εικονικό φάρμακο (placebo) είναι δυνατόν να μειώσει την τάση μας να βήξουμε, κάτι που σημαίνει ότι ο βήχας είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό αντανακλαστικό.


Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το φαινόμενο με τα εικονικά χάπια είναι πιο ισχυρό στην περίπτωση του βήχα σε σχέση με άλλες καταστάσεις όπως ο πόνος, όπου το φαινόμενο placebo είναι της τάξης του 25-30%.

Στην έρευνα συμμετείχαν 21 άνθρωποι, οι οποίοι κλήθηκαν να εισπνεύσουν σπρέι καψαϊκίνης, το οποίο αποτελεί το συστατικό που δίνει στις κόκκινες καυτερές πιπεριές της σπιρτάδα τους και η εισπνοή του είναι ερεθιστική.

Πριν από την εισπνοή, οι συμμετέχοντες πήραν ένα φάρμακο placebo, με τη διαφορά ότι οι ερευνητές είπαν στους μισούς ότι πρόκειται για αναισθητικό, ενώ στους υπόλοιπους ότι πρόκειται για μια ουδέτερη ουσία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν οι συμμετέχοντες πίστευαν ότι είχαν εισπνεύσει προηγουμένως ένα αναισθητικό, ανέφεραν κατά 45% μείωση της επιθυμίας τους να βήξουν σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν πάρει «φάρμακο».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *