Φάρμακο κατά του αλκοολισμού πολύτιμο και κατά του AIDS

m_id_419107_aids.jpg

Την ικανότητα να φέρνει στο φως τον «κοιμισμένο» ιό του AIDS, που κρύβεται σε διάφορα σημεία του σώματος του ασθενούς, έχει ένα φάρμακο, που χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για την καταπολέμηση του αλκοολισμού, προκαλώντας εμετούς σε όποιον πίνει πολύ.

To Antabuse, γνωστό και ως δισουλφιράμη στη μορφή γενόσημου, δόθηκε επί τρεις μέρες σε 30 φορείς του ιού HIV στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, οι οποίοι ήδη έπαιρναν αντιικά φάρμακα. Το αντιαλκοολικό φάρμακο, σε μεγάλη δοσολογία, «ξετρύπωσε» τον «κοιμισμένο» ιό, πράγμα που στο μέλλον μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματική τη θεραπεία για το AIDS.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Σάρον Λιούιν του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, που έκαναν τη δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Lancet HIV», σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και το «New Scientist», δήλωσαν ότι το Antabuse δεν προκαλεί τοξικές παρενέργειες.

Το AIDS έχει σκοτώσει περίπου 34 εκατομμύρια ανθρώπους από τη δεκαετία του ΄80 που εμφανίσθηκε, ενώ σε περίπου 37 εκατομμύρια υπολογίζονται σήμερα οι φορείς του ιού. Περίπου δύο εκατομμύρια νέες λοιμώξεις συμβαίνουν κάθε χρόνο.

Οι έως τώρα αντιικές θεραπείες για το AIDS ξεριζώνουν τον HIV από το αίμα, αλλά «σκοντάφτουν» στο γεγονός ότι, παρά την υποχώρησή του, ο ιός βρίσκει διάφορες «κρυψώνες» σε άλλα κύτταρα του ασθενούς. Εκεί παραμένει σε κατάσταση επικίνδυνης ύπνωσης και συνήθως «ξυπνάει», όταν ο ασθενής σταματά την αντιική φαρμακοθεραπεία του, με συνέπεια οι ασθενείς να αναγκάζονται να παίρνουν αυτά τα φάρμακα εφ’ όρου ζωής.

Έως τώρα οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει φάρμακα για να αφυπνίζουν τον κρυμμένο ιό, αλλά αυτά έχουν έντονες παρενέργειες. Αντίθετα, η δισουλφιράμη μπορεί να χορηγείται ακίνδυνα στους ασθενείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, επί εβδομάδες ή και μήνες, αρκεί αυτοί να μην πίνουν αλκοόλ παράλληλα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *