Φάρμακο για τον διαβήτη είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη μείωση της παχυσαρκίας

Ζήσης Ψάλλας

Ένα φάρμακο που εγκρίθηκε πρόσφατα για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικό στη μείωση της παχυσαρκίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Το φάρμακο, που ονομάζεται tirzepatide (tirzepatide), δρα σε δύο φυσικές ορμόνες που βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και συμμετέχουν στην αποστολή σημάτων πληρότητας από το έντερο στον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι άνθρωποι που έλαβαν το φάρμακο για τον διαβήτη τύπου 2 έχασαν επίσης βάρος. Η νέα δοκιμή επικεντρώθηκε σε άτομα που έχουν παχυσαρκία χωρίς διαβήτη και διαπίστωσε ακόμη μεγαλύτερη απώλεια βάρους.

Εκείνοι που έλαβαν την υψηλότερη από τις τρεις δόσεις έχασαν έως και το 21% του σωματικού τους βάρους, έως και 25 κιλά σε ορισμένες περιπτώσεις. Τίποτα δεν έχει προσφέρει αυτό το είδος απώλειας βάρους εκτός από τη χειρουργική επέμβαση, είπε ο Δρ, Robert Gabbay, επικεφαλής επιστημονικός και ιατρικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας.

Η πλήρης μελέτη παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας στη Νέα Ορλεάνη και ταυτόχρονα δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.

Μια άλλη θεραπεία παχυσαρκίας που εγκρίθηκε πέρυσι και ονομάζεται σεμαγλουτίδη, από τη Novo Nordisk, παρέχει κατά μέσο όρο έως και περίπου 15% απώλεια βάρους. Προηγούμενες γενιές διαιτητικών φαρμάκων μείωναν μόνο κατά 5% περίπου του βάρους αλλά είχαν απαγορευτικές παρενέργειες.

«Δεν είχαμε τέτοια εργαλεία», είπε ο Gabbay. «Νομίζω ότι είναι πραγματικά συναρπαστικό».

Για τους περισσότερους από τους συμμετέχοντες στη δοκιμή, οι παρενέργειες από την τιρζεπατίδη δεν ήταν σοβαρές, δήλωσε ο Jeff Emmick, αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων για το τμήμα διαβήτη της Lilly, που παράγει το φάρμακο.

Περίπου το 15% των συμμετεχόντων που έλαβαν το δραστικό φάρμακο αποχώρησαν από τη δοκιμή 72 εβδομάδων, περίπου το ένα τρίτο λόγω γαστρεντερικών παρενεργειών. Εν τω μεταξύ, το 26% των εθελοντών που έλαβαν εικονικό φάρμακο τα παράτησαν. Ο Emmick είπε ότι πιστεύει ότι μπορεί να ήταν απογοητευμένοι από την έλλειψη απώλειας βάρους.

Στις 13 Μαΐου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων στις ΗΠΑ ενέκρινε την tirzepatide, με την εμπορική ονομασία Mounjaro, για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2.

Η Tirzepatide δεν είναι ακόμη διαθέσιμη για απώλεια βάρους, αλλά η Lilly ελπίζει να έχει ένα ενημερωμένο χρονοδιάγραμμα από τον FDA φέτος. Πριν εγκρίνει το φάρμακο για την απώλεια βάρους, η ρυθμιστική αρχή μπορεί πρώτα να ζητήσει από τη Lilly να ολοκληρώσει άλλες μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την εξέταση της τιρζεπατίδης σε άτομα με παχυσαρκία και διαβήτη και την προσθήκη αλλαγών στον τρόπο ζωής στο θεραπευτικό σχήμα.

Η απώλεια βάρους από 15% έως περισσότερο από 20% έχει επίσης τη δυνατότητα να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν τον διαβήτη, είπε ο Gabbay.

Μια προηγούμενη μελέτη για την τιρζεπατίδη στον διαβήτη έδειξε ότι οι μισοί συμμετέχοντες παρουσίασαν ύφεση ενώ έπαιρναν το φάρμακο. «Αυτό είναι μια πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού στον τρόπο που σκεφτόμαστε τη θεραπεία για άτομα με διαβήτη τύπου 2», είπε ο Gabbay.

Διαβάστε ακόμη...