Φακοί επαφής και ψηφιακή τεχνολογία

i4.jpg

Αν ποτέ μετρήσετε τις συνολικές ώρες που περνάτε μπροστά από κάποια οθόνη, είτε πρόκειται για αυτή του smartphone, ή του υπολογιστή και της τηλεόρασης, θα εκπλαγείτε. Για τους ενήλικες, ο χρόνος που δαπανούν στη χρήση ψηφιακών συσκευών αγγίζει τις οκτώ ώρες και 41 λεπτά την ημέρα! Διάστημα που για τους νέους ηλικίας 16-24 ετών αυξάνεται από 9 έως και 14 ώρες.

Τα παραπάνω έδειξε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Contact Lens Spectrum στις ΗΠΑ και πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, σε κάθε νοικοκυριό αναλογούν κατά μέσο όρο 7.4 διαδικτυακές συσκευές.

Ο όρος «ψηφιακή καταπόνηση των οφθαλμών» (Digital Eye Strain) χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υψηλή πίεση που προκαλεί στο σύστημα όρασης μας η αυξανόμενη χρήση ψηφιακών ηλεκτρονικών συσκευών. Μία κατάσταση η οποία χαρακτηρίζεται από οπτική «διαταραχή» ή αίσθηση δυσανεξίας στα μάτια που έχει ως αποτέλεσμα μία σειρά από πιέσεις στο οφθαλμικό περιβάλλον όπως:

ευαισθησία στο φως αδυναμία εστίασης αδυναμία προσαρμογής αίσθηση ξηρότητας κόπωση & αίσθηση δυσανεξίας

Η εμφάνιση της «ψηφιακής καταπόνησης των οφθαλμών» (Digital Eye Strain) είναι πιθανό να είναι υψηλότερη σε χρήστες φακών επαφής, εξαιτίας του μειωμένου βλεφαρισμού που σχετίζεται με τις αυξημένες απαιτήσεις που συνδέονται με την εντατική οπτική εργασία σε κοντινή απόσταση.

Η αυξημένη συχνότητα αίσθησης ξηρότητας στους χρήστες φακών επαφής με τη χρήση οθονών ενδεχομένως να απαιτεί αλλαγή του υλικού του φακού, του τύπου, και/ή σταγόνων ενυδάτωσης για τη βελτιστοποίηση της διαβροχής της επιφάνειας που θα ενισχύσει την αίσθηση άνεσης.

i3.jpg

Χρήσιμες συμβουλές

Τα συχνά διαλείμματα από την επικέντρωση σε μια οθόνη είναι απαραίτητα. Ανά 20 λεπτά της ώρας, εστιάστε για 20 δευτερόλεπτα το βλέμμα σας σε κάποιο αντικείμενο εκτός οθόνης. Παράλληλα, φροντίστε ώστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ της οθόνης/συσκευής και των ματιών σας και πάντα να υπάρχει και άλλη πηγή φωτισμού στο χώρο.

Ιδιαίτερη μέριμνα θα πρέπει να δείξουν όσοι χρησιμοποιούν φακούς επαφής, στους οποίους τα συμπτώματα αυτά, με κυρίαρχο την αίσθηση της ξηρότητας, ενδέχεται να είναι ακόμη πιο έντονα κατά ένα 15%.

Οι φακοί επαφής ACUVUE® της Johnson & Johnson Vision Care Companies με την τεχνολογία HYDRACLEAR®, ενσωματώνουν ένα παράγοντα διαβροχής μέσα στο υλικό του φακού, που παραμένει στο φακό κατά την διάρκεια της ημέρας, διατηρώντας τα μάτια άνετα και χωρίς την αίσθηση κούρασης.

Επισκεφτείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα της ACUVUE® – www.acuvue.gr – όπου θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε σχετικά με τους φακούς επαφής.

Παράλληλα, μέσω του εξελιγμένου geolocator μπορείτε να βρείτε άμεσα το καταστήματα οπτικών της περιοχής σας που σας εξυπηρετεί για να έχετε την ευκαιρία της δωρεάν δοκιμής των φακών επαφής ACUVUE®.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.