Φακοί επαφής εξασφαλίζουν… τηλεσκοπική όραση

Βρετανοί ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν φακούς επαφής που, όταν συνδυάζονται με ειδικά γυαλιά, προσδίδουν…τηλεσκοπική όραση σε όσους τους φορούν. Για την ακρίβεια, ο συνδυασμός φακών επαφής και γυαλιών μεγεθύνει τις οπτικές λεπτομέρειες κατά 2,8 φορές.

Το τηλεσκοπικό σύστημα όρασης αναπτύχθηκε για να βοηθήσει ανθρώπους που πάσχουν από παθήσεις που οδηγούν στην τύφλωση, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι μία από τις πιο κοινές μορφές τύφλωσης και βλάπτει εκείνο το τμήμα του οφθαλμού, την ωχρά κηλίδα, που χειρίζεται οπτικά τις λεπτομέρειες. Καθώς αυτή η περιοχή εκφυλίζεται με το πέρας της ηλικίας, οι πάσχοντες χάνουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν πρόσωπα και να εκτελούν δραστηριότητες, όπως η οδήγηση και η ανάγνωση.

Ακριβής έλεγχος της όρασης

Οι φακοί επαφής που δημιουργήθηκαν από τους ερευνητές έχουν μια κεντρική περιοχή που επιτρέπει να περνάει το φως πουν είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική όραση. Γύρω, όμως, από αυτήν την περιοχή κατασκευάστηκαν κάποια τηλεσκοπικά στοιχεία- ένας δακτύλιος από μικροσκοπικά κάτοπτρα αλουμινίου που λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός- τα οποία, σε συνδυασμό με τα ειδικά γυαλιά, μεγεθύνουν θεαματικά τα αντικείμενα και τις λεπτομέρειές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή βασίζεται στην τεχνολογία που εφαρμόζει…η Samsung για τις 3D τηλεοράσεις της με τα ειδικά γυαλιά.

Οι τηλεσκοπικοί φακοί επαφής και τα ειδικά γυαλιά που τους συνοδεύουν θα εφαρμοστούν σε ευρεία κλινική πράξη τον ερχόμενο Νοέμβριο- σε σημαντικό αριθμό ασθενών με ηλικιακή εκφύλιση ωχράς κηλίδας,- ευθύς μόλις λυθούν κάποια προβλήματα σχετικά με την διαπερατότητά τους σε οξυγόνο.

Κι αυτό διότι, προς το παρόν, η χρήση τους δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 30 λεπτά της ώρας. Η εκτίμηση, ωστόσο, είναι ότι, με την ολοκλήρωση των απαιτούμενων βελτιώσεων ο ασθενής θα μπορεί να τους φοράει ολόκληρη τη μέρα.

Πηγή: healthpress.gr

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *