Οστεοπόρωση. Την αποκαλούν την «αθόρυβη» νόσο και όχι άδικα. Και αυτό διότι στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορεί να μην προκαλέσει εμφανή συμπτώματα για αρκετά χρόνια. Για την ακρίβεια, εξελίσσεται προοδευτικά για μακρό χρονικό διάστημα χωρίς να εμφανίζει κλινικές εκδηλώσεις.
Τι ακριβώς είναι η οστεοπόρωση; Πρόκειται για μία χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών, κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και ποιότητάς τους. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου, μειώνεται η ανθεκτικότητα και η ελαστικότητά τους, ενώ γίνονται πιο εύθραυστα και λεπτά.
Ποια είναι, λοιπόν, τα «σημάδια» που τη φανερώνουν και σίγουρα αξίζει να γνωρίζουμε; Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα ή να προστατευτούμε εγκαίρως από αυτό; Συνέχισε να διαβάζεις για να μάθεις ό,τι αξίζει να γνωρίζεις για την οστεοπόρωση.
Οι ύποπτες ενδείξεις
Η διάγνωση της οστεοπόρωσης θα γίνει από τον γιατρό σου. Μέχρι να οδηγηθείς σε αυτόν όμως, καλό είναι να είσαι ενημερωμένη και να γνωρίζεις τα πάντα για τα συμπτώματα της νόσου.
Η απώλεια δοντιών, τα συχνά κατάγματα, η μείωση του ύψους και η κακή στάση του σώματος αποτελούν μερικά από τα ύποπτα συμπτώματα που μπορούν να σε προειδοποιήσουν για την ύπαρξη οστεοπόρωσης. Όσον αφορά στους παράγοντες οι οποίοι φέρονται να συμβάλλουν στην εμφάνισή της και να συνδέονται σε σημαντικό βαθμό με τη νόσο, σίγουρα αξίζει να αναφέρουμε το οικογενειακό ιστορικό, το χαμηλό σωματικό βάρος
και τη φτωχή διατροφή, την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων καφέ και αλκοόλ, το κάπνισμα, την εμμηνόπαυση, την καθιστική ζωή και το φύλο, μιας και οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από την οστεοπόρωση. Σε κάθε περίπτωση, η μέτρηση της οστικής σου πυκνότητας θα σε βοηθήσει να μάθεις αν έχεις φυσιολογική ή χαμηλή οστική πυκνότητα και φυσικά, αν πάσχεις από οστεοπόρωση.
Το ασβέστιο και η απαραίτητη βιταμίνη D3
Επειδή, λοιπόν, όπως λέει ο σοφός μας λαός, των φρονίμων τα παιδιά προτού πεινάσουν μαγειρεύουν, ιδού μερικές συμβουλές τις οποίες αξίζει να ακολουθήσεις αν επιθυμείς να διατηρήσεις τα οστά σου δυνατά και υγιή για πολλά ακόμη χρόνια και ενδεχομένως, να αποφύγεις την οστεοπόρωση.
Ναι, υπάρχουν μερικά πράγματα τα οποία μπορείς να κάνεις -όσο είναι ακόμη νωρίς προκειμένου να μειώσεις τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου ή να περιορίσεις το πρόβλημα. Ποια είναι αυτά; Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D3 καθώς και η διατήρηση ενός υγιούς σωματικούς βάρους.
Η σημασία του ασβεστίου: Μπορεί να μην το γνώριζες αλλά όταν το σώμα σου δεν λαμβάνει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου, τότε αρχίζει να καταναλώνει το ασβέστιο που βρίσκεται στα οστά σου. Το θέμα είναι πως ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να παράγει ασβέστιο. Είναι συνεπώς σημαντικό να φροντίζεις να το λαμβάνεις μέσα από τη διατροφή σου. Οι γυναίκες που βρίσκονται κάτω από την ηλικία των 50 ετών χρειάζονται περίπου 1.000 mg ασβεστίου ημερησίως, ενώ οι καλύτερες «πηγές» αυτού του πολύτιμου για την υγεία μας μεταλλικού στοιχείου είναι τρόφιμα όπως οι σαρδέλες, η σόγια, τα αμύγδαλα, το τυρί, το γάλα, το σπανάκι και ο χυμός πορτοκαλιού.
Ο σημαντικός ρόλος της βιταμίνης D3: Ακόμη και αν καταναλώνεις τροφές με αρκετό ασβέστιο όμως, δεν μπορείς να είσαι σίγουρη πως προστατεύεις τα οστά σου, αν δεν
λαμβάνεις επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D και για την ακρίβεια, βιταμίνης D3. Βλέπεις, η βιταμίνη D3, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου», είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου, συμβάλλει στην υγεία των οστών και των δοντιών καθώς και στη φυσιολογική λειτουργία των μυών και του ανοσοποιητικού! Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D3 σε ενήλικες μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκό πόνο και αδυναμία, αυξανόμενο κίνδυνο πτώσεις και καταγμάτων, ενώ συντελεί στην εμφάνιση οστεοπόρωσης, ιδιαίτερα μετά τη εμμηνόπαυση.
Πώς μπορείς να λάβεις την απαραίτητη αυτή βιταμίνη; Ένα συμπλήρωμα διατροφής όπως το θα σε βοηθήσει να καλύψεις τις ανάγκες σου. Στα δικά μας «plus» για το συγκεκριμένο προϊόν περιλαμβάνεται η τέλεια γεύση πορτοκάλι που έχει καθώς και το γεγονός ότι χάρη στην πρωτοποριακή του μορφή, προσφέρει μεγάλη ευκολία στην κατάποση χωρίς νερό!
Τέλος, μην παραλείπεις να φροντίζεις και για το βάρος σου. Προσπάθησε να αποφεύγεις τα… σκαμπανεβάσματα και να ασκείσαι όσο πιο συχνά μπορείς προκειμένου να ενδυναμώνεις τα οστά σου και να μην επιβαρύνεις το μυοσκελετικό σου σύστημα με επιπλέον κιλά! Τα βάρη στο γυμναστήριο, το περπάτημα, το τζόκινγκ και ο χορός αποτελούν εξαιρετικές επιλογές. Σε κάθε περίπτωση, φρόντισε απλώς να μείνεις μακριά από τις υπερβολές, τόσο σε επίπεδο διατροφής, όσο και άσκησης!
*Τα Συμπληρώματα Διατροφής δεν υποκαθιστούν την ισορροπημένη διατροφή. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου.
Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό θεραπευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας.
**Αρ. Γνωστ. : 102816/14-11-2017
Ο Αριθμός Γνωστοποίησης στον ΕΟΦ δεν επέχει θέση άδειας κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ *** VI-90407-ALTION-10/2019