Φαγόπυρο, το μαύρο σιτάρι -Γιατί πρέπει να εντάξεις στη διατροφή σου αυτό το super food

Κάθε τόσο πληροφορούμαστε για τροφές που κάνουν καλό στον οργανισμό, με πολλές από αυτές να βρίσκουν θέση στην διατροφή μας.

Το φαγόπυρο ή αλλιώς μαύρο σιτάρι, είναι μία από αυτές.

Τι είναι το φαγόπυρο; Είναι ένα «ψευδο-δημητριακό» αρκετά διαδεδομένο στις ασιατικές χώρες, με νουντλς να φτιάχνονται από το αλεύρι του. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν ένα από τα βασικά συστατικά της διατροφής σε Βρετανία, Νορμανδία, βόρεια και ανατολική Ευρώπη.

Η διατροφική του αξία

Οι σπόροι του δεν έχουν καμία σχέση με τα υπόλοιπα δημητριακά, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα πρωτεϊνών (14% στα 100 γρ.). Το φαγόπυρο είναι πλούσιο σε βιταμίνη B, κυρίως Β2 και Β3, βιταμίνη Ε και Κ, ενώ περιέχει ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, σελήνιο και χαλκό.

Τα θρεπτικά συστατικά του δεν σταματούν όμως εδώ, με 100 γρ. φαγόπυρου να περιέχουν 10 γρ. φυτικών ινών και να είναι γεμάτο φλαβονοειδή.

Είναι κατάλληλο, δε, για άτομα που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Απ’ όλα τα παραπάνω καταλαβαίνετε ότι το φαγόπυρο έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό και μπορεί να τον ενισχύσει. Βοηθά στη ρύθμιση της χοληστερίνης, της πίεσης και του σακχάρου. Ακόμη, είναι ιδανική τροφή για όσους βρίσκονται σε φάση διατροφής και θέλουν μια αλλαγή στα γεύματά τους.

Το φαγόπυρο φέρεται να εμποδίζει την συνάθροιση αιμοπεταλίων, ενώ κάνει πολύ καλό και στα νεφρά.

Πώς το τρώτε

Μπορείτε να το βράσετε όπως το ρύζι ή να το μουλιάσετε και να το προσθέσετε σε σαλάτες, γεμιστά, να συνοδεύσετε το κρέας, ενώ μπορεί να καταναλωθεί με γιαούρτι και κανέλα ή φρούτα, όπως μούρα.

Αποτελεί ιδανική τροφή για περιόδους νηστείας, καθώς μπορεί να σας δώσει πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και όλα τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζεστε.

Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, μήπως είναι η ώρα να το κάνετε;

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *