«Έξυπνο» νυστέρι εντοπίζει τον καρκίνο

5AC77A783BABA725AB48CF02F156AF81.jpg

  Ένα πρωτοποριακό «έξυπνο» νυστέρι, το οποίο είναι σε θέση να ανιχνεύει την παρουσία καρκινικού ιστού, κατασκεύασαν επιστήμονες και το οποίο δοκιμάζεται ήδη με επιτυχία σε νοσοκομεία του Λονδίνου.

Πρόκειται για μία συσκευή που οπτικά θυμίζει «ραβδί», η οποία αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τρόπο της ιατρικής αντιμετώπισης του καρκίνου, άροντας την αβεβαιότητα στις χειρουργικές επεμβάσεις.

Στην ουσία το iKnife είναι ένα ηλεκτρικό νυστέρι, που χρησιμοποιεί ηλεκτρισμό για να κόβει/καίει ιστό.

Καθώς το νυστέρι κόβει, ο καπνός από τον καμμένο ιστό περνάει μέσα από ένα φασματόμετρο μάζας, που χρησιμοποιεί μαγνητισμό για να παράξει ένα «χημικό αποτύπωμα», ενημερώνοντας τον χειρούργο εάν ο ύποπτος όγκος είναι καλοήθης ή κακοήθης. Ο χρήστης του iKnife βλέπει μία ένδειξη: πράσινη (υγιής ιστός), κόκκινη (καρκινικός) ή κίτρινη (η εν λόγω «περιοχή» δεν έχει ελεγχθεί ακόμα).

Είναι η πρώτη συσκευή τέτοιου είδους στον κόσμο, και το ποσοστό επιτυχίας του «iKnife» ανέρχεται στο 100%. Σύμφωνα με σχετική μελέτη, στις δοκιμές, το «έξυπνο νυστέρι» δοκιμάστηκε σε 91 ασθενείς, με απόλυτη επιτυχία.

Μετά από περαιτέρω δοκιμές εκτιμάται πως θα αρχίσει να χρησιμοποιείται ευρέως σε χειρουργεία εντός διαστήματος τριών ετών.

Το iKnife βοηθά σημαντικά τον χειρούργο, υποδεικνύοντας με ακρίβεια πού βρίσκεται ο καρκινικός ιστός, επιτρέποντας τη διενέργεια πιο «ριψοκίνδυνων» εγχειρήσεων και δείχνοντας παράλληλα την έκταση της εξάπλωσης του καρκίνου.

Η συσκευή θα μπορούσε να εξοικονομήσει πολλά χρήματα για τους ασθενείς, μειώνοντας το κόστος των εξετάσεων και τον αριθμό τον εγχειρήσεων σε περίπτωση επανεμφάνισης του καρκίνου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *