Εξωσωματική και κατάθλιψη

 
Οι γυναίκες που έχουν άγχος και νευρικότητα πριν από ένα κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης δεν έχουν λιγότερες πιθανότητες επιτυχίας, υποστηρίζει νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.


Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Lauri A. Pasch τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι «γυναίκες πρέπει να σταματήσουν να ανησυχούν για το γεγονός ότι έχουν νευρικότητα», επειδή δεν πρόκειται να επηρεάσει την επιτυχία ή την αποτυχία της μεθόδου. Με άλλα λόγια, σε περίπτωση αποτυχίας οι γυναίκες δεν πρέπει να κατηγορούν τον εαυτό τους και συγκεκριμένα το γεγονός ότι είχαν πολύ στρες.

Από την άλλη μεριά όμως, η αποτυχία της εξωσωματικής μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα αγχώδους διαταραχής ή κατάθλιψης στις γυναίκες, σύμφωνα με την Lauri Pasch καθώς και άλλους ερευνητές. Σε έρευνα που παρακολούθησε 202 γυναίκες που έκαναν εξωσωματική γονιμοποίηση στο San Francisco παρατηρήθηκε ότι από τις 103 γυναίκες που απέτυχαν το 60% είχαν συμπτώματα αγχώδους διαταραχής και το 44% είχαν κατάθλιψη. Τα αντίστοιχα ποσοστά πριν την εξωσωματική ήταν 57% και 26%.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι ακόμη και οι γυναίκες που μένουν έγκυες με εξωσωματική έχουν υψηλά ποσοστά αγχωδών διαταραχών και κατάθλιψης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το 30% των γυναικών είχαν κατάθλιψη, ενώ περίπου οι μισές είχαν αγχώδεις διαταραχές.

Οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της ψυχικής στήριξης των γυναικών και του ζεύγους κατά τη διάρκεια όλης της διαδικασίας μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *