Εξοικονόμηση 300 εκατ. ευρώ από το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων

 
Τη βεβαιότητα ότι το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, που εκδίδεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας- Δευτέρα ή Τρίτη- θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση άνω των 300 εκατ. ευρώ και σε φθηνότερο φάρμακο κατά 12%, εξέφρασε, μιλώντας το πρωί στη Βουλή, ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.


Ο υφυπουργός κλήθηκε, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, να απαντήσει σε επίκαιρες ερωτήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Λεωνίδα Γρηγοράκου και του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνου Δερμιτζάκη, ανακοίνωσε επίσης ότι, μέσα στις επόμενες ημέρες, θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση για τον τρόπο πληρωμής των εφημεριών στους γιατρούς, ενώ έκανε γνωστό ότι ήδη έχουν αποσταλεί στην Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου να προχωρήσει η πληρωμή εφημεριών για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Ο κ. Σαλμάς ανακοίνωσε επίσης ότι, εντός της ημέρας, υπογράφεται η υπουργική απόφαση για τη συγκρότηση της Ομάδας Διαπραγμάτευσης, εκ μέρους του ΕΟΠΥΥ, για τις τιμές των φαρμάκων και με τους παρόχους υγείας. «Με τις παρεμβάσεις που κάνουμε, ο ΕΟΠΥΥ θα σταθεί στα πόδια του. Θα τον κρατήσουμε ζωντανό και, σε ένα χρόνο από τώρα, θα είναι μια ανάμνηση όσα έχουν γίνει αυτό το εξάμηνο» είπε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι με τις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί και θα υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, θα υπάρξει εξοικονόμηση 1 δισ. ευρώ, χωρίς να θίγεται ο πυρήνας των υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ.

Ταυτόχρονα, ο κ. Σαλμάς δήλωσε, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ότι το υπουργείο είναι ανοιχτό να συζητήσει και να αντιμετωπίσει ξεχωριστά κάποιες ειδικές περιπτώσεις για το θέμα της αποζημίωσης με βάση τη δραστική ουσία, επικαλούμενος περιπτώσεις μεταμοσχευθέντων που πρέπει να ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος είχε απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο για τις καθυστερήσεις της αποπληρωμής των εφημεριών, ζητώντας να λυθεί το πρόβλημα με τροπολογία, διότι και τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν και οι πολίτες ταλαιπωρούνται.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης είχε απευθύνει ερώτηση στο υπουργείο για την αναγραφή της δραστικής ουσίας στις συνταγές, επισημαίνοντας ότι το μέτρο δεν έχει αντιμετωπίσει την υπερσυνταγογράφηση. Ο βουλευτής κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να στείλει στον εισαγγελέα όλους εκείνους που ευθύνονται, μετέχοντας τα προηγούμενα χρόνια σε επιτροπές, για την υπέρμετρη άνοδο των τιμών των φαρμάκων και των νοσοκομειακών δαπανών ώστε «να φανεί σε ποιων τις τσέπες πήγαν τα χρήματα από το πάρτι στο χώρο της υγείας».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *