Εξιτήριο πήρε η μικρή Ινδή που πάσχει από υδροκεφαλία

9E29E3F623E79CC5CB392EDA0A144E96.jpg

  Εξιτήριο πήρε η μικρή Ινδή, που πάσχει από σοβαρής μορφής υδροκεφαλία. Η 17 μηνών Ρούνα Μπέγκουμ βγήκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν επί πολλούς μήνες, αφού υποβλήθηκε σε σειρά χειρουργικών επεμβάσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σπάνια ανωμαλία που παρουσίαζε και η οποία είχε σχεδόν διπλασιάσει τον όγκο του κεφαλιού της.

Η μικρή επέστρεψε στο χωριό των γονιών της, σε μια απομονωμένη περιοχή της βορειοανατολικής Ινδίας, αφού οι χειρουργοί στο Νέο Δελχί έκριναν ότι η κατάστασή της έχει βελτιωθεί σημαντικά.

Το κοριτσάκι γεννήθηκε με μια σοβαρή νευρολογική ανωμαλία που οδήγησε στην αύξηση του όγκου του εγκεφαλονωτιαίου υγρού στις κοιλότητες του εγκεφάλου της και στην αύξηση της ενδοκράνιας πίεσης.

Η περιφέρεια του κεφαλιού της Ρούνα είχε φτάσει τα 94 εκατοστά, δηλαδή ήταν διπλάσια σε σχέση με το φυσιολογικό. Το κοριτσάκι ήταν αδύνατον να σταθεί όρθιο ή να μπουσουλήσει. Οι γιατροί προχώρησαν στην τοποθέτηση κοιλιοπεριτοναϊκής παροχέτευσης προκειμένου να απομακρύνεται το υγρό από τον εγκέφαλο και κατόπιν αναδόμησαν το κρανίο του παιδιού. Σήμερα η περιφέρεια του κρανίου της είναι μόνο 58 εκατοστά και σύμφωνα με τον νευροχειρουργό Σαντίπ Βαϊσία, τον επικεφαλής της ομάδας των ειδικών που είχαν αναλάβει την περίπτωση της Ρούνα, το κρανίο της θα μειωθεί ακόμη περισσότερο σε όγκο μετά από μια νέα επέμβαση που προγραμματίζεται να γίνει μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

«Όταν έφτασε εδώ αδυνατούσε να κινηθεί. Σήμερα κινεί με ευκολία το κεφάλι της από τη μια πλευρά στην άλλη, κάτι που σημαίνει ότι οι μύες του λαιμού της δυναμώνουν. Το επόμενο βήμα είναι να μπορέσει να καθίσει», εξήγησε ο γιατρός.

Η 25χρονη μητέρα του παιδιού δήλωσε ενθουσιασμένη που την παίρνει στο σπίτι. «Όλοι ανυπομονούν να δουν τη Ρούνα. Οι παππούδες της χάρηκαν πολύ όταν έμαθαν ότι θα επιστρέψει στο σπίτι», είπε η Φατίμα Χατούν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *