Έξι τροφές που φέρνουν την ευτυχία

753AD0510A82312CE2539F714B54D1AB.jpg

  Η επιστήμη μπορεί να μας δείξει τον τρόπο για να γίνουμε πιο ευτυχισμένοι… μέσα από το φαγητό!

Αν θέλετε κι εσείς να μειώσετε τα επίπεδα του στρες που βιώνετε καθημερινά και να βελτιώσετε τη διάθεσή σας, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να εντάξετε τις παρακάτω τροφές στην καθημερινότητά σας και να δείτε αν θα… δείτε διαφορά!

1. Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά

Σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε στην Ολλανδία, 20 υγιείς εθελοντές πήραν είτε ένα προβιοτικό συμπλήρωμα, ή ένα εικονικό φάρμακο για διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.

food1.jpg

Όσοι είχαν λάβει το προβιοτικό συμπλήρωμα παρατήρησαν μειωμένα επίπεδα κακής διάθεσης –κάτι που οφειλόταν κυρίως στη μείωση των επιθετικών και αρνητικών σκέψεων και στην υπερβολική εστίαση της σκέψης σε κάποιο πρόβλημα με αρνητικό τρόπο. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι ο τύπος και η ποσότητα των βακτηρίων στην πεπτική οδό επηρεάζει τη διάθεση.

2. Φρούτα και λαχανικά

food2.jpg

Μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Journal of Health Psychology και στην οποία συμμετείχαν 300 νεαροί ενήλικες για διάστημα τριών εβδομάδων (οι οποίοι υποβλήθηκαν και σε ψυχολογική αξιολόγηση) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ενέργειας, μεγαλύτερη ηρεμία και αίσθηση ευτυχίας. Μάλιστα, όπως παρατήρησαν οι ερευνητές οι θετικές επιπτώσεις δεν ήταν φανερές μόνο τις ημέρες που κατανάλωνε κανείς φρούτα και λαχανικά, αλλά και τις επόμενες ημέρες.

3. Καφές

food3.jpg

Η τακτική κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με υψηλότερα επίπεδα ενέργειας και ευχαρίστησης. Ακόμη, η κατανάλωση καφέ σε κοινωνικές περιστάσεις σχετίζεται με τη φιλία, την τρυφερότητα, την ικανοποίηση και την καλή διάθεση, ενώ όταν κανείς απολαμβάνει τον καφέ του μόνος του νιώθει μεγαλύτερη ηρεμία και ευτυχία. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Internal Medicine, οι γυναίκες που έπιναν δύο ή τρεις καφέδες την ημέρα είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη, σε σχέση με όσες έπιναν έναν καφέ (ή και λιγότερο) την ημέρα.

4. Μαύρη σοκολάτα

food4.jpg

Ακόμη και η σκέψη της σοκολάτας… φέρνει χαμόγελα ευτυχίας σε πολλούς. Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει, ότι τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στη μαύρη σοκολάτα μπορούν να προκαλέσουν τη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και βελτιώνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, οι ουσίες που περιέχονται στη σοκολάτα προκαλούν ένα αίσθημα ευφορίας, παρόμοιο με αυτό που νιώθει κανείς… όταν είναι ερωτευμένος!

5. Μανιτάρια

food5.jpg

Τα μανιτάρια είναι πλούσια σε σελήνιο, η έλλειψη του οποίου οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης, άγχους και αισθήματος κόπωσης. Τα μανιτάρια αποτελούν ακόμη τη μοναδική φυτική, φυσική, πηγή βιταμίνης D.

6. Πράσινο τσάι

food6.jpg

Μια ιαπωνική μελέτη, που διεξήχθη σε πάνω από 40.000 ανθρώπους, βρήκε ότι τα επίπεδα του ψυχολογικού στρες ήταν κατά 20% χαμηλότερα στους ανθρώπους που έπιναν πέντε ή και περισσότερες κούπες πράσινου τσαγιού την ημέρα, σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν λιγότερη από μία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *