Εξέταση μαστού για 90 γυναίκες της μουσουλμανικής μειονότητας στη Ροδόπη

breast-cancer-risk.medium.jpg

Γιατροί της επιστημονικής εταιρίας «ΕΜΕΙΣ», εξέτασαν εθελοντικά 93 γυναίκες της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, ηλικίας από 20 έως 70 ετών, στον οικισμό Λύκειο του νομού Ροδόπης, για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Πρόκειται για πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Α.Μ-Θ. στην μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων, των Δήμων με τα Προγράμματά τους «Βοήθεια στο Σπίτι» και της επιστημονικής εταιρείας «ΕΜΕΙΣ».

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του «Μειονοτικού Εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Γυναικών Λυκείου Ν. Ροδόπης» του Δήμου Αρριανών με συμμετοχή γυναικών από τους κοντινούς οικισμούς.

Όπως εξηγεί, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Λυκείου, Ντιλέκ Οσμάν, «το εγχείρημα στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία εξαιτίας της αθρόας συμμετοχής των γυναικών οι οποίες πολλές φορές λόγω μόρφωσης, προβλημάτων στην επικοινωνία αλλά και της κοινωνικής πραγματικότητας που επικρατεί στην περιοχή, δεν καταφεύγουν εύκολα σε προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού».

«Αυτή την φορά όμως με τη συνδρομή προσωπικού έξι κοριτσιών που βοήθησαν στην μετάφραση της ελληνικής γλώσσας και εργάστηκαν για ημέρες ώστε να ευαισθητοποιήσουν τις γυναίκες, το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό», σημειώνει η ίδια. Για κάθε γυναίκα που συμμετείχε στις εξετάσεις φτιάχτηκε το ροζ σήμα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, με κεντρικό σύνθημα «η πρόληψη σώζει ζωές».

«Θέλουμε να συνεχιστούν αυτές οι εξορμήσεις στην περιφέρεια και στα χωριά μας, καθώς οι μουσουλμάνες γυναίκες της υπαίθρου πολλές φορές δεν είναι ενημερωμένες και τα κοινωνικά στερεότυπα λειτουργούν ανασχετικά στην πραγματοποίηση αυτών των τόσο σημαντικών για την ζωή μας προληπτικών εξετάσεων», κατέληξε η κ. Ντιλέκ Οσμάν.

 

 

 

 

 

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *