Εξέταση για καρκίνο προστάτη στα 45 προτείνουν ερευνητές

 
Τουλάχιστον οι μισοί θάνατοι από καρκίνο του προστάτη που καταγράφονται ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι άνδρες άρχιζαν τακτικό διαγνωστικό έλεγχο γύρω στα 45, υποστηρίζουν Σουηδοί ερευνητές. Για την ακρίβεια, επισημαίνουν την πενταετία 45-50, βάσει των στατιστικών δεδομένων που συνέλεξαν από 21.000 περιπτώσεις ανδρών με καρκίνο προστάτη και τα οποία δημοσιεύονται στη British Medical Journal.


Σύμφωνα με τις οδηγίες πρόληψης που ισχύουν έως και σήμερα, οι εξετάσεις προστάτη πρέπει να αρχίζουν μετά τα 50, ωστόσο οι Σουηδοί κατεβάζουν τα ηλικιακά όρια κατά τουλάχιστον μια πενταετία. Δεν συμφωνούν, όμως, όλοι…

Αρκετοί επιστήμονες θεωρούν αμφιλεγόμενα τα συμπεράσματα των Σουηδών ερευνητών, με το σκεπτικό ότι η εξέταση αίματος για τον καρκίνο του προστάτη μέσω του ειδικού αντιγόνου (PSA) μπορεί να είναι αναξιόπιστη, οδηγώντας σε πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα που συχνά προκαλούν αδικαιολόγητη ανησυχία στους ασθενείς, ακόμη και θεραπεία για περιστατικά καλοήθειας.

Η νέα μελέτη, πάντως, υποστηρίζει ότι στον πρώιμο έλεγχο που γίνεται γύρω στα 45 εντοπίζονται ελάχιστες θανατηφόρες μορφές καρκίνου προστάτη, όμως η καθυστερημένη εξέταση μετά την ηλικία των 50 μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ζωή του ασθενούς. Η πρώιμη διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές καθώς εκείνοι με ένα υψηλό αποτέλεσμα στην εξέταση PSA θα συνεχίσουν να ελέγχονται τακτικά, ενώ εκείνοι με φυσιολογικά αποτελέσματα μπορούν να περιμένουν μέχρι τα 50 τους για τον επόμενο έλεγχο.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *