Εξέταση αίματος προβλέπει την επιλόχειο κατάθλιψη

 
Μια απλή εξέταση αίματος θα μπορεί προβλέψει αν μια έγκυος πρόκειται να εμφανίσει επιλόχειο κατάθλιψη, λένε οι επιστήμονες.


Η εξέταση αποδείχτηκε ότι έχει 85% ακρίβεια μετά από κλινικές δοκιμές.

Οι επιστήμονες ελπίζουν το νέο διαγνωστικό εργαλείο να είναι διαθέσιμο μέσα στα επόμενα δυο χρόνια. Στόχος είναι να διακρίνονται εγκαίρως τα πρώτα συμπτώματα της νόσου που ταλαιπωρεί μια στις 5 νέες μητέρες, όπως είναι η εξουθένωση, η νευρικότητα, η έλλειψη όρεξης και το αίσθημα ότι τίποτα δεν έχει νόημα.

Έτσι, οι γυναίκες που θα διαγνωστούν με αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν επιλόχειο κατάθλιψη θα μπορούν να ακολουθήσουν την κατάλληλη θεραπεία, προκειμένου να μειωθεί η σοβαρότητα της κατάστασης ή ακόμα και να προληφθεί η εμφάνισή της, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Ο δρ. Zachary Kaminsky, επικεφαλής της έρευνας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins της Βαλτιμόρης, τονίζει ότι «Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι επιβλαβής τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Το πρόβλημα είναι ότι δεν διαθέτουμε κάποια αξιόπιστη μέθοδο να προβλέπουμε την εμφάνιση της νόσου. Με μια τέτοιου είδους εξέταση θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε».

Η επιστημονική ομάδα του δρ. Kaminsky εντόπισε δυο γονίδια, τα οποία όταν έχουν συγκεκριμένη μορφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, φαίνεται να «προμηνύουν» την εμφάνιση της κατάθλιψης.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *