Εξελίξεις στην έρευνα για τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα

 
Σημαντική ιατρική εξέλιξη θεωρείται η τεχνική κλωνοποίησης που χρησιμοποιήθηκε από αμερικανούς επιστήμονες για τη δημιουργία εμβρύων που αποτέλεσαν πηγή βλαστικών κυττάρων, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Cell.


Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί ανά τον κόσμο κάνουν προσπάθειες δημιουργίας πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων, χωρίς όμως να καταφύγουν για τη λήψη τους σε ανθρώπινα έμβρυα (π.χ., προερχόμενα από εξωσωματικές). Τα ανθρώπινα έμβρυα αποτελούν την ιδανική πηγή βλαστοκυττάρων, αλλά η συγκεκριμένη πρακτική εγείρει ηθικά διλήμματα. Επομένως, οι ερευνητές πειραματίζονται με άλλους τρόπους δημιουργίας βλαστικών κυττάρων εξίσου αποτελεσματικών με τα εμβρυϊκά.

Πώς όμως, μπορούν να δημιουργηθούν με έναν διαφορετικό τρόπο αυτά τα πολύτιμα κύτταρα που έχουν την μοναδική ιδιότητα να διαφοροποιούνται σε κάθε κύτταρο και ιστό του ανθρώπινου οργανισμού (όπως π.χ., σε κύτταρα και ιστούς της καρδιάς, του ήπατος ή των πνευμόνων);

Η ομάδα των ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον εφάρμοσε μια παραλλαγή της μεθόδου που χρησιμοποιήθηκε για την κλωνοποίηση της διάσημης Ντόλυ. Για την εφαρμογή της τεχνικής οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μη γονιμοποιημένα ανθρώπινα ωάρια.

Συγκεκριμένα, εισήγαγαν ενήλικα δερματικά κύτταρα σε ωάρια δότριας τα οποία είχαν απογυμνωθεί από το δικό τους DNA. Στη συνέχεια, μέσω ηλεκτρικών ώσεων το ωάριο αναπτύχθηκε σε έμβρυο 150 κυττάρων (στάδιο της βλαστοκύστης). Στο στάδιο αυτό το έμβρυο θεωρείται ικανοποιητική πηγή λήψης βλαστικών κυττάρων.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dr Soukhrat Mitalipov, δήλωσε ότι «η ενδελεχής εξέταση των βλαστικών κυττάρων που ελήφθησαν μέσω αυτής της τεχνικής έδειξαν ότι είχαν την ιδιότητα να εξελίσσονται σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των νευρικών κυττάρων, καθώς και κυττάρων του ήπατος και της καρδιάς.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η τεχνική που εφαρμόζουν σκοπό έχει να προάγει την ιατρική και όχι να χρησιμοποιηθεί για την κλωνοποίηση ανθρώπου – μια προοπτική που προκαλεί πλήθος αντιδράσεων και ηθικών διλημμάτων.

Σε ό,τι αφορά τα νέου τύπου βλαστικά κύτταρα που τελικά παρήχθησαν με την νέα αυτή τεχνική, έχουν ήδη εκφραστεί επιφυλάξεις και αμφιβολίες για την ποιότητά τους, συγκριτικά με εκείνα που προέρχονται από έμβρυα.

Από την άλλη μεριά, όμως η έρευνα θεωρείται μια σημαντική πρόοδος στον τομέα των βλαστικών κυττάρων και εκτιμάται ότι θα δώσει νέα ώθηση στη μελέτη των θεραπειών που βασίζονται σε βλαστοκύτταρα.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *