Έχεις σκούρα ούλα και αιμορραγούν; Μπορεί να αντιμετωπίζεις επικίνδυνο πρόβλημα υγείας

Γράφει η Σοφία Λουκέρη*

Τα υγιή ούλα δεν ματώνουν. Έχουν απαλό ροζ χρώμα, είναι σφιχτά και με κυματοειδές προφίλ. Τα μη υγιή ούλα ματώνουν εύκολα. Έχουν σκούρο κόκκινο χρώμα, είναι μαλακά και ευαίσθητα. Επίσης προκαλούν κακοσμία.

Ούλα που ματώνουν σημαίνει «ουλίτιδα» ή «περιοδοντίτιδα». Και εν καιρώ μπορεί να σημαίνει κάτι ακόμα χειρότερο: «δόντια που πέφτουν» ή και καρδιαγγειακά προβλήματα.

Περιοδοντική νόσος & καρδιαγγειακά νοσήματα

Σύμφωνα νέες έρευνες  ασθενείς με περιοδοντίτιδα έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρδιαγγειακή νόσο. Η περιοδοντική νόσος μπορεί να προκαλέσει παθολογικές αλλαγές στα αιμοφόρα αγγεία και να δράσει ως πρόδρομος της αθηροσκλήρωσης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Καρδιολογίας και την Αμερικανική Ακαδημία Περιοδοντολογίας, η περιοδοντίτιδα αυξάνει τον κίνδυνο δημιουργίας καρδιαγγειακών νοσήματων όπως είναι η αρτηριακή αθηροσκλήρωση, το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι έχω περιοδοντίτιδα;

Εάν έχετε κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα είναι πιθανό να έχετε περιοδοντίτιδα και πρέπει να απευθυνθείτε στον οδοντίατρο:

1. Τα ούλα σας αιμορραγούν (στο βούρτσισμα ή και χωρίς ερέθισμα)

2. Ούλα κόκκινα, πρησμένα ή ευαίσθητα.

3. Ούλα που έχουν αποκολληθεί από το δόντι και απουσιάζει το μεσοδόντιο τρίγωνο.

4. Επίμονη δυσοσμία.

5.Πύον ανάμεσα στο δόντι και τα ούλα.

6.Κινητικότητα δοντιών.

7.Αλλαγή στη θέση και στράβωμα των δοντιών μεταξύ τους.

Πως θεραπεύεται η περιοδοντίτιδα;

Πρώτα από όλα χρειάζεται να διαγνωσθεί η περιοδοντίτιδα (γενικευμένη ή εντοπισμένη) καθώς και ο βαθμός της νόσος (πόσο βαρειά ή ελαφριά είναι).

Πως γίνεται αυτό; Κάνουμε μια πανοραμική ακτινογραφία και επισκεπτόμαστε έναν εξιδεικευμένο οδοντίατρο για την πρώτη διαγνωστική εξέταση που συνήθως δεν χρεώνεται.

Αφού διαπιστωθεί η ύπαρξη και η σοβαρότητα της νόσου ο ειδικός οδοντίατρος επιλέγει την κατάλληλη θεραπεία που μπορεί να είναι από έναν υποουλικό καθαρισμό με υπέρηχους ή μια συντηρητική απόξεση του περιοδοντίου έως ακόμα και τη χρήση νέων επαναστατικών μοσχευμάτων ανάπλασης και αναγέννησης οστού και ιστού.

*Η Σοφία Λουκέρη είναι Χειρούργος-Οδοντίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών & ενεργό μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αισθητικής Οδοντιατρικής – www.sofialoukeri.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *