Εξαιρέσεις στη λίστα των γενοσήμων

 
Λίστα με τα φάρμακα και τις θεραπείες που αφορούν ασθενείς με χρόνια νοσήματα και θα εξαιρεθούν από τον κανόνα της συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας αντί της εμπορικής ονομασίας επεξεργάζεται ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).


Όπως αναφέρουν Τα Νέα, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας, στις περιπτώσεις των χρονίως πασχόντων ο γιατρός έχει το δικαίωμα να συνταγογραφεί και με την εμπορική ονομασία.

Η συνταγή θα φέρει την ένδειξη «αναντικατάστατο», ώστε να μην είναι δυνατή η αλλαγή του φαρμάκου που προτείνει ο γιατρός με φθηνότερο γενόσημο.

Έτσι, η εμπορική ονομασία παράλληλα με τη δραστική ουσία θα αναφέρεται στις περιπτώσεις φαρμάκων που προκαλούν αλλεργίες και αντιδράσεις, τα οποία χορηγούνται, μεταξύ άλλων, σε μεταμοσχευμένους και ανοσοκατασταλμένους, στα σκευάσματα των ρυθμισμένων χρονίως πασχόντων (π.χ. καρδιοπαθείς) και στα παράγωγα αίματος, στις ινσουλίνες και στα εμβόλια.

Πάντως, οι γιατροί δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 15% της αξίας της συνολικής συνταγογράφησης κατά τη διάρκεια του έτους γράφοντας φάρμακα με την εμπορική ονομασία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *