Εύσημα του ΠΟΥ στις ελληνικές αρχές για τον κορονοϊό

ECF0BEC3E35B77ECDBDD8AD17662EA71.jpg

  Τα εύσημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δέχτηκε το ΚΕΕΛΠΝΟ και οι υπηρεσίες του για τον τρόπο που χειρίστηκαν το θέμα με το πρόσφατο κρούσμα με τον κορονοϊό MERS.

Μόλις σήμανε συναγερμός κινητοποιήθηκαν άμεσα όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για να αποκλειστεί πιθανή διαφυγή και άλλου περιστατικού. Ο κορονοϊός MERS, αποτελεί πλέον όχι μόνο ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια απειλή, ενώ η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου του ιού.

Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων τόσο του οδηγού ταξί που μετέφερε τον ασθενή, όσο και όσων άλλων ήρθαν σε επαφή μαζί του, είναι αρνητικά, οπότε θεωρείται ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της νόσου.

Η παγκόσμια κοινότητα εμπεδώνει αίσθημα ασφάλειας μετά τους γρήγορους και καίριους χειρισμούς του υπουργείου Υγείας, του ΚΕΕΛΠΝΟ, και του ΕΚΕΠΥ, που με εντολή του υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη κινήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία.

Το Κέντρο από την πρώτη στιγμή ήταν σε συνεχή επαφή με τον Οργανισμό, ενώ πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη στο Κέντρο, με εκπροσώπους του ΠΟΥ, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Επίσης το ΚΕΕΛΠΝΟ προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς, για την κινητοποίηση και τον συντονισμό της επιστημονικής κοινότητας και εν γένει του κρατικού μηχανισμού (μέτρα προφύλαξης, ανάπτυξη πρωτόκολλων αντιμετώπισης MERS), αλλά και για την ενημέρωση των διεθνών επιστημονικών δικτύων επιτήρησης για το περιστατικό και τα ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης αυτού καθώς και πρόληψης και ελέγχου διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

Όλοι οι άνθρωποι που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή ανάμεσα τους και ο οδηγός ταξί που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο, υποβλήθηκαν όλοι στις απαραίτητες εξετάσεις, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι αρνητικά, ενώ παράλληλα η επιστημονική κοινότητα και οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την θεραπεία του ασθενούς που νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Πολύ σύντομα, εντοπίστηκαν από τους αρμόδιους φορείς του Κέντρου όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή, όπως και ο οδηγός ταξί που τον μετέφερε από το αεροδρόμιο. Όλοι υποβλήθηκαν στις απαραίτητες εξετάσεις, με τα πρώτα αποτελέσματα να είναι αρνητικά, ενώ παράλληλα η επιστημονική κοινότητα και οι λοιμωξιολόγοι του ΚΕΕΛΠΝΟ καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την θεραπεία του 69χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του «Σωτηρία».

Στη συνάντηση εμπειρογνωμόνων στο ΚΕΕΛΠΝΟ με θέμα τις εξελίξεις σχετικά με το περιστατικό από MERS συζητήθηκαν οι μέχρι τώρα δράσεις του Κέντρου, αλλά και αυτές που προγραμματίζονται, όπως:

– Ιχνηλάτηση επαφών και μέτρα πρόληψης διασποράς της νόσου στην κοινότητα. Μέχρι σήμερα έχουν ιχνηλατηθεί 73 επαφές κρούσματος και έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες. Χαρακτηριστικά οι περισσότερες από τις επαφές του ασθενούς αφορούν κυρίως επαγγελματίες υγείας, οι περισσότεροι από τους οποίους είχαν ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Κανείς από τους εξετασθέντες δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα και οι εργαστηριακές εξετάσεις, σε όσους μέχρι στιγμής έγιναν, είναι αρνητικές.

– Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας έχουν αποσταλεί οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων, σε συνεργασία με το ΕΚΕΠΥ. Οι ίδιες οδηγίες θα αποσταλούν σε Ιατρικούς Συλλόγους.

– Στις πύλες εισόδου θα διατεθεί ενημερωτικό υλικό που απευθύνεται προς τους ταξιδιώτες από και προς χώρες της Αραβικής Χερσονήσου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η ενημέρωση των προξενικών αρχών, και των εμπλεκόμενων Υπουργείων και φορέων.

Η τηλεδιάσκεψη στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποιήθηκε στo πλαίσιο του Διεθνούς Υγειονομικού Κανονισμού (IHR), καθώς και των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της χώρας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.