Ευρεία σύσκεψη για τη γρίπη στο υπουργείο Υγείας

F11CBA185D65A497984E11021AA71843.jpg

  Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας όπου απασχόλησε τους συμμετέχοντες η διαπίστωση ότι η δραστηριότητα της γρίπης άρχισε να αυξάνεται στην Ελλάδα από την πρώτη εβδομάδα του 2014, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων του ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να αυξηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μέχρι σήμερα, 14 σοβαρά εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης έχουν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), από τα οποία πέντε συνεχίζουν να νοσηλεύονται, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά πέντε θάνατοι. Όλα τα περιστατικά αφορούν άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η πλειονότητα των περιστατικών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ πάσχει από γρίπη τύπου Α που καλύπτεται από το φετινό εμβόλιο. Τα περισσότερα από αυτά τα άτομα δεν είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη.

Στη σημερινή σύσκεψη των αρμόδιων φορέων δημόσιας υγείας, που συγκάλεσε η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή και στην οποία συμμετείχαν εκπροσώποι του υπουργείου Υγείας, του ΕΚΕΠΥ, του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ, συζητήθηκαν όλες οι δράσεις που θα ακολουθηθούν, ενώ διαπιστώθηκε ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για τον έλεγχο και την πρόληψη της γρίπης.

Τα κύρια μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης της γρίπης είναι τα εξής:

1. Η τήρηση των κανόνων υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης και αποφυγής συγχρωτισμού για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης, προκεινένου να αποφευχθεί η μετάδοση του ιού.

2. Η έγκαιρη χρήση (το πρώτο 48ωρο) των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τα πρώτα συμπτώματα, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, χωρίς να είναι απαραίτητη η εργαστηριακή επιβεβαίωση. Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού (ακόμη και σε ήπια συμπτώματα από γρίπη) προστατεύει από τις επιπλοκές (περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr). Οι γιατροί καλούνται να είναι ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ιικής θεραπείας και να τη συνιστούν. Τα αντι-ιικά φάρμακα από το εθνικό απόθεμα έχουν διανεμηθεί και χορηγούνται δωρεάν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων με απλή ιατρική συνταγή.

3. Ο εμβολιασμός αποτελεί τον πιο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας από τη γρίπη και συστήνεται η συνέχισή του για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού σε όλη τη διάρκεια του χειμώνα και κατά την περίοδο της γρίπης. Ήδη, από τις 15 Οκτωβρίου 2013 έχει σταλεί η αρ. πρωτ: Y1/Γ.Π.οικ.95847 εγκύκλιος για «τον αντιγριπικό εμβολιασμό για την εποχική γρίπη» με τις σχετικές οδηγίες με υπογραφή της κ. Μακρή.

Λόγω της έξαρσης της εποχικής γρίπης τονίζεται η χρησιμότητα των μέτρων ατομικής υγιεινής (αναπνευστική και υγιεινή των χεριών) και έγκαιρης συνταγογράφησης και χρήσης αντι-ιικών φαρμάκων ακόμη και χωρίς εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή επί σοβαρών συμπτωμάτων.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, όμως, ορισμένοι, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες, πάντως, μπορεί να εμφανιστούν και σε ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσο από γρίπη παραμένουν οι ίδιες και φέτος (π.χ. ηλικιωμένοι, άτομα με χρόνια αναπνευστικά και καρδιολογικά προβλήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή και πτώση της άμυνας του οργανισμού – περισσότερες πληροφορίες στο www.keelpno.gr).

Υπενθυμίζεται ότι η μετάδοση του ιού ευνοείται από τις ψυχρές κλιματικές συνθήκες, όπως αυτές που επικρατούν στη χώρα αυτήν την περίοδο και επιβάλλεται προσοχή στην εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, η δραστηριότητα της νόσου θα εξακολουθήσει στη χώρα για τις επόμενες εβδομάδες, ενώ αυξημένη κυκλοφορία του ιού θα υπάρχει, όπως κάθε χρόνο, τουλάχιστον έως τα μέσα Μαρτίου. Κατά συνέπεια, αναμένεται να συνεχιστεί η εμφάνιση σοβαρών κρουσμάτων.

Σε καμία περίπτωση, σύμφωνα και με τα δεδομένα από αρμόδιους διεθνείς και ευρωπαϊκούς φορείς (όπως το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων-ECDC και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας-WHO) δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή ενδεχόμενο εμφάνισης πανδημίας.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ υποστηρίζει κάθε χρόνο τρία συστήματα επιτήρησης της γρίπης από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο, από τα αποτελέσματα των οποίων συντίθενται οι εβδομαδιαίες εκθέσεις Επιδημιολογικής Επιτήρησης που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του (www.keelpno.gr).

Το υπουργείο Υγείας με τους αρμόδιους φορείς παρακολουθεί την εξέλιξη της εποχικής γρίπης και θα ενημερώνει σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία της φετινής εποχικής γρίπης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *