Εμπόδια στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας και έλλειψη ενημέρωσης, είναι τα δύο βασικά θέματα που έχουν ως αποτέλεσμα μεγάλο ποσοστό από τον πληθυσμό των Ρομά να μένει ανεμβολίαστος για ηπατίτιδα Β, σύμφωνα, με τον Γιώργο Τσιακαλάκη, συντονιστή του έργου «Ρομά και Δικαίωμα στην Υγεία», υπεύθυνο Επικοινωνίας και Διεκδίκησης Δικαιωμάτων, του Συλλόγου Οροθετικών «Θετική Φωνή».
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργάνωσαν ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος «Προμηθέας», παρουσιάστηκαν επιδημιολογικά και ανθρωπολογικά συμπεράσματα από το Έργο «Ρομά και Δικαίωμα στην Υγεία», στο πλαίσιο του οποίου η Κινητή Μονάδα Πρόληψης «Checkpoint» επισκέπτεται κοινότητες Ρομά σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την παροχή δυνατότητας δωρεάν εξετάσεων για HIV και ηπατίτιδες Β και C.
Έως σήμερα η Μονάδα έχει κάνει «στάση» σε 17 κοινότητες Ρομά, στην Αττική και την περιφέρεια, και έχει διενεργήσει 1.332 εξετάσεις για HIV, 1.325 για ηπατίτιδα B και 1.352 για ηπατίτιδα C. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016 και η Κινητή Μονάδα Πρόληψης «Checkpoint» θα επισκεφθεί ακόμη τις περιοχές: Μέγαρα, Ασπρόπυργο, Γέρακα, Κορωπί, Κερατέα, Σοφάδες, Δράμα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Σάπες, Διδυμότειχο, Ορεστιάδα.
Όπως είπε ο κ. Τσιακαλάκης, η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκτιμά ότι ο πληθυσμός των Ρομά στην Ελλάδα αριθμεί περίπου 250.000 συμπολίτες μας, από τους οποίους περίπου 40.000 διαμένουν σε αντίσκηνα. Το οικονομικό και το κοινωνικό υπόβαθρο των Ρομά τους καθιστά ευάλωτη ομάδα ως προς τον HIV/AIDS και τις ηπατίτιδες Β και C. Είναι κατά βάση νέος σε ηλικία πληθυσμός σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, ενώ δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε προγράμματα πρόληψης και θεραπείας, κάτι που αποδεικνύεται από τα χαμηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης εν γένει, αλλά και συγκεκριμένα για την ηπατίτιδα B.