Ετοιμάζεται εξέταση για διάφορους τύπους καρκίνου

 
Στοχεύοντας σε μία και μόνη χημική ουσία, μέσα σε πρώιμα καρκινικά κύτταρα, οι ογκολόγοι θα μπορούν μια μέρα να διαγνώσουν διάφορους τύπους καρκίνου που έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται ή που υπάρχει προδιάθεση για την ανάπτυξή τους. Η ίδια αυτή εξέταση θα μπορούσε, όπως είναι φυσικό, να καθορίσει με ακρίβεια το πλέον κατάλληλο ακτινοθεραπευτικό σχήμα.


Όπως ανακοίνωσαν Βρετανοί ερευνητές στο ετήσιο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με αυτό το νέο διαγνωστικό τεστ πέτυχαν να εντοπίσουν αρχόμενο καρκίνο του μαστού σε ποντίκια, εβδομάδες πριν εξελιχθεί και γίνει κλινικά ανιχνεύσιμος ο καρκινικός όγκος.

Η ίδια χημική ουσία εντοπίστηκε και σε καρκίνους του πνεύμονα, του δέρματος, των νεφρών και της ουροδόχου κύστης.

Η σχετική ανακοίνωση ανήκει σε ερευνητική ομάδα από το τμήμα Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία εντόπισε μια πρωτεΐνη με την ονομασία «gamma-H2AX». Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη παράγεται όταν το DNA έχει υποστεί κάποια καταστροφική βλάβη, λ.χ. όταν κάποιο κύτταρο εξελίσσεται σε καρκινικό.

Χρησιμοποιώντας ένα αντίσωμα στο οποίο είχε επικοληθεί ραδιενεργό υλικό, οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν την «gamma-H2AX» στις περιπτώσεις που πράγματι είχε αρχίσει να αναπτύσσεται νεοπλασματική δράση. Ουσιαστικά, δηλαδή, κατασκεύασαν ένα διαγνωστικό τεστ του πρώιμου καρκίνου, κάτι που επιβεβαιώθηκε από σειρά εξετάσεων σε γενετικά τροποποιημένα πειραματόζωα τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο σχηματισμό όγκων.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας Katherine Vallis, ενώ υπό άλλες συνθήκες οι καρκινικοί όγκοι σε ποντίκια θα εντοπίζονταν περίπου 120 ημέρες μετά την έναρξη της διαδικασίας νεοπλασίας, με το τεστ της«gamma-H2AX» μπόρεσαν να εντοπίσουν καρκινικούς όγκους πολύ νωρίτερα, στις 90 με 100 ημέρες, δηλαδή σε στάδιο που ένας όγκος δεν είναι κλινικά εμφανής. Όπως, όμως, υπογράμμισε μιλώντας στο BBC, είναι αρκετά νωρίς ακόμη για να μιλάμε για ένα «πολύ-τεστ» που θα εντοπίζει ένα ευρύ φάσμα καρκίνων.

Εξίσου σημαντική, άλλωστε, είναι η εκτίμηση ότι η προσθήκη περισσότερης ακτινοβολίας στο αντίσωμα που χρησιμοποιήθηκε για τον εντοπισμό της ύποπτης πρωτεΐνης θα μπορούσε να μετατρέψει το τεστ και σε θεραπευτική μέθοδο.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *