Εθνικό Μητρώο Καρκίνου: Σε εφαρμογή για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ένα από τα δύο μεγάλα κενά στη διαχείριση του καρκίνου ετοιμάζεται να καλύψει η χώρα μας. Πρόκειται για το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, που έπειτα από αρκετές αναβολές, βρίσκεται στην τελική ευθεία για να ενεργοποιηθεί.

Αυτό ανακοινώθηκε χθες κατά τη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού κατά του Καρκίνου (ECO), με αφορμή το 80 ετήσιο Συνέδριο της ΕΛΛΟΚ που θα πραγματοποιηθεί από σήμερα έως και τις 4 Φεβρουαρίου.

Στην Ελλάδα, το 27% των θανάτων οφείλεται στον καρκίνο. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ που ανέρχεται στο 18%. Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι ανισότητες και να βελτιωθεί η φροντίδα του καρκίνου – τόσο στην Ελλάδα, όσο και παντού στην Ευρώπη. Ενώ οι πολιτικές υγείας της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά, κορυφαίοι εμπειρογνώμονες του καρκίνου ζητούν περισσότερα για να διασφαλιστεί η δίκαιη πρόσβαση σε ποιοτική φροντίδα.

Η χώρα μας υστερεί σημαντικά στα πεδία του Εθνικού Μητρώου και του Εθνικού Σχεδίου για τον Καρκίνο, που, επίσης, δεν υπάρχει. Η Ελλάδα δεν έχει επικαιροποιήσει το εθνικό σχέδιο από το 2015.

Διαβάστε ακόμη...