Εθισμός στον καφέ

89171888B92DC473F5866A40AEF7C044.jpg

  Οι περισσότεροι από εμάς δεν ξυπνάμε αν δεν πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ στο σπίτι μας, το οποίο συχνά συνοδεύεται από ένα δεύτερο στη δουλειά και ένα τρίτο το απόγευμα με κάποιον φίλο.

Όμως, η καφεΐνη δεν είναι απλώς μια ουσία που μας βοηθάει να ξυπνήσουμε. Πρόκειται για μια ψυχοδραστική ουσία, την οποία λαμβάνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Έτσι, αν και σε μέτριες ποσότητες μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα και μας χαρίζει ενέργεια, σε μεγάλες ποσότητες έχει δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως η εφίδρωση, η αύξηση του καρδιακού ρυθμού και το οξύ άγχος.

Από τη μία, λοιπόν, έχουμε τις σωματικές επιδράσεις της καφεΐνης (ενεργοποίηση του κεντρικού νευρικού συστήματος, ώστε να είμαστε σε ετοιμότητα και το μυαλό μας σε εγρήγορση) και από την άλλη έχουμε τις ψυχολογικές. Όπως αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, η υπερβολική λήψη της (π.χ. 12 φλιτζάνια την ημέρα) μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα σχεδόν σε οποιονδήποτε, ακόμα και αν δεν παρουσιάζει ευαισθησία στην καφεΐνη. Μάλιστα, φαίνεται να οδηγεί σε συμπτώματα, τα οποία δύσκολα ξεχωρίζουν από αυτά της αγχώδους διαταραχής.

Βέβαια, δεν καταναλώνουμε όλοι μας τόσο μεγάλες ποσότητες καφέ, ωστόσο οι συνέπειες της υπερβολικής λήψης δείχνουν ότι για μερικούς ανθρώπους, που πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές, το να διακόψουν την κατανάλωση καφέ θα μπορούσε ενδεχομένως να έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι οι ψυχολογικές επιπτώσεις της καφεΐνης μπορεί να απαιτούν γενετική προδιάθεση. Αυτό εξηγεί εν μέρει και το γιατί ορισμένοι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα να πιουν καφέ και να πέσουν αμέσως για ύπνο, ενώ άλλοι μένουν στο πόδι για ώρες.

Τέλος, η καφεΐνη έχει σχετιστεί και με την εκδήλωση κρίσεων πανικού. Μελέτη έδειξε ότι η μια υψηλή δόση της ουσίας μπορεί να προκαλέσει ένα επεισόδιο κρίσης πανικού όχι μόνο σε ασθενείς που είχαν σχετικό ιστορικό, αλλά και στους πρώτου βαθμού συγγενείς τους, οι οποίοι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν είχαν παρουσιάσει κανένα επεισόδιο.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *