Εθισμό στα παιδιά προκαλούν οι παχυντικές τροφές

 
Στο γρήγορο φαγητό μπορεί να εθίζουν τα παιδιά τους οι γυναίκες που τρώνε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προειδοποιούν ερευνητές από την Αυστραλία.


Σε έρευνα με πειραματόζωα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα πρόχειρα φαγητά ασκούν τις ίδιες επιδράσεις στη χημεία του σώματος με το όπιο, την ηρωίνη και τη μορφίνη.

Έτσι, η έντονη επιθυμία για ένα χάμπουργκερ, ένα σακουλάκι πατατάκια ή μια μερίδα τηγανητές πατάτες με σως, αποτελεί στην πραγματικότητα εθισμό, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες από την Αυστραλία, με επικεφαλής την δρα Μπέβερλι Μύλχαουσλερ, ερευνήτρια της μητρικής διατροφής στο πανεπιστήμιο της Αδελαϊδας, εξέτασαν τα νεογνά δύο ομάδων αρουραίων.

Η μία ομάδα των τρωκτικών τρεφόταν φυσιολογικά στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, ενώ η άλλη με πρόχειρα φαγητά του ανθρώπου.

Μετά τον απογαλακτισμό των νεογνών, οι ερευνητές άρχισαν να τους χορηγούν καθημερινά έναν αναστολέα των υποδοχέων των οπιοειδών ουσιών που απελευθερώνονται από την υπόφυση και τον υποθάλαμο του εγκεφάλου όταν κάνουμε κάτι ευχάριστο ή όταν πονάμε, με αποτέλεσμα να προκαλείται αίσθημα ευεξίας ή αναλγησίας αντιστοίχως.

Αυτό που ήθελαν να δουν ήταν εάν ο αποκλεισμός της παραγωγής οπιοειδών θα επηρέαζε την πρόσληψη τροφίμων με πολλά λίπη και ζάχαρη, όπως κατά κανόνα είναι τα πρόχειρα φαγητά.

Ο αναστολέας των υποδοχέων των οπιοειδών ήταν πολύ λιγότερο αποτελεσματικός στα τρωκτικά που είχαν υπερεκτεθεί σε πρόχειρα φαγητά εξαιτίας της διατροφής των μητέρων τους.

Έτσι, τα τρωκτικά αυτά περιόρισαν την κατανάλωση τροφίμων με πολλά λίπη και ζάχαρη, εμφανώς λιγότερο απ’ ό,τι τα άλλα, που δεν είχαν εκτεθεί σε τέτοια τρόφιμα κατά την ενδομήτριο ζωή και τον πρώτο καιρό μετά τη γέννησή τους.

Η διαφορά αυτή υποδηλώνει ότι το μονοπάτι των οπιοειδών στον εγκέφαλο της πρώτης ομάδας των νεαρών τρωκτικών είχε αλλοιωθεί εξαιτίας της διατροφής των μητέρων τους.

«Το εύρημα αυτό ελπίζουμε ότι θα ενθαρρύνει τις γυναίκες να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές κατά την εγκυμοσύνη και την περίοδο του θηλασμού, για να προστατεύσουν τα μωρά τους», δήλωσε η δρ Μύλχαουσλερ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *