Εθισμένοι στο πορνό!

 
Η άποψη ότι η συστηματική παρακολούθηση πορνό μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εθισμό, μπορεί να ακούγεται ίσως υπερβολική, δεν στερείται όμως επιστημονικής βάσης.


Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με το φαινόμενο της υπερβολικής παρακολούθησης τέτοιου υλικού, διενεργήθηκε από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ. Οι επιστήμονες, εστίασαν την προσοχή τους στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ο εθισμός στους χρήστες και τις οικογένειές τους.

Βασιζόμενοι σε ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν διαδικτυακά από 800 συμμετέχοντες, οι επιστήμονες κατέληξαν σε ορισμένα άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα.

Το 43% των ερωτώμενων δήλωσε πως ξεκίνησε να παρακολουθεί πορνό στην ηλικία μεταξύ των 11 και 13 ετών, ενώ το 47% πως αφιερώνει στη δραστηριότητα αυτή από μισή μέχρι 3 ώρες την ημέρα.

Το 20% δήλωσε πως «προτιμά την έξαψη της παρακολούθησης πορνό απ ότι την επαφή με τον ή την σύντροφό του».

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ένας αριθμός ανθρώπων που έχουν εθιστεί στο πορνό παρουσίαζαν σοβαρά προβλήματα στην κοινωνική τους ζωή αλλά και με τις σχέσεις τους. Συχνά έχαναν τη δουλειά τους ή είχαν αντιμετωπίσει νομικά προβλήματα εξαιτίας του εθισμού τους.

Σε σχετική ερώτηση, στο πλαίσιο της έρευνας, το 30% των ερωτώμενων δήλωσε πως οι εργασιακές τους επιδόσεις επηρεάζονταν από την υπερβολική θέαση τέτοιου υλικού.

Σε ορισμένους χρήστες μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο να «αναβαθμίζουν» το υλικό που παρακολουθούν σε όλο και πιο ακραίο, συχνά μέχρι και παράνομο.

Η ευκολία πρόσβαση σε πορνογραφικό υλικό μέσω διαδικτύου σημαίνει ότι «ήρθε για να μείνει», όπως σημειώνει ο δρ. Gomathi Sitharthan. Σύμφωνα με τον ίδιο, που μαζί με το Raj Sitharthan διεξήγαγε τη σχετική έρευνα, «το 70% των ανδρών και το 30% των γυναικών έχει πρόσβαση σε διαδικτυακό πορνό».

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Raj Sitharthan οι εθισμένοι στο πορνό μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα και να μάθουν να μειώνουν τις ώρες παρακολουθήσεις σε ένα επίπεδο που δεν θα καταστρέφει τις ζωές τις δικές τους και των ανθρώπων γύρω τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *