Εθελοντές γιατροί «αγκαλιάζουν» ανασφάλιστους

58AA6B99AE76C72BFAD9B8B83017AD19.jpg

  Δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Έμειναν άνεργοι, έχασαν την ασφάλισή τους και τώρα βρίσκουν καταφύγιο σε πρωτοβουλίες ανθρωπιάς. Άποροι, ανασφάλιστοι και άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά και αδυνατούν να πληρώσουν ακόμα και μια ιατρική επίσκεψη επωφελούνται από τις υπηρεσίες που προσφέρουν εθελοντικά γιατροί, σε εκστρατείες ανθρωπιάς.

Μια από αυτές είναι η πρωτοβουλία του Ροταριανού Ομίλου Θεσσαλονίκης και των ομίλων νεολαίας Rotaract και γυναικών Inner Wheel, που προσέφεραν σε ανασφάλιστους και άπορους δωρεάν πρόσβαση σε 40 γιατρούς 16 ειδικοτήτων από την 1η Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή.

Οι ενδιαφερόμενοι εξετάζονταν στις εγκαταστάσεις του ομίλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

«Ο κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία. Από την 1η Νοεμβρίου έσπευσαν να εξεταστούν περισσότεροι από 1.500 πολίτες. Στόχος να βρεθούμε κοντά στον άνθρωπο και κυρίως στον πάσχοντα. Η σκέψη γεννήθηκε μετά από ανάλογη πρωτοβουλία που ανέλαβα, πιλοτικά, πριν από έξι μήνες, στη Στέγη Πολιτισμού “Αριστοτέλης” σε συνεργασία με το Θεαγένειο και ήρθαν να εξεταστούν περισσότερα από 1.200 άτομα. Τότε ένιωσα ότι πρέπει να συνεχίσουμε», δηλώνει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του Ομίλου Ροταριανών, Θεόδωρος Ασπασίδης.
Η πρωτοβουλία καλύφθηκε οικονομικά από χορηγίες ιδιωτών και επιχειρήσεων, ενώ άλλη μια κοινωνική πρωτοβουλία του ομίλου είναι η δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου.

«Πρόκειται για το πρώτο ροταριανό κοινωνικό ιατρείο παγκοσμίως που δημιουργήθηκε με τη συγκινητική προσφορά πολιτών και εταιριών. Απευθύνουμε έκκληση στους πολίτες και στους φαρμακοποιούς να προσφέρουν φάρμακα για να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους άπορους και ανασφάλιστους», τονίζει ο κ. Ασπασίδης.

Χωρίς λεφτά, αλλά με αξιοπρέπεια
Γιατροί οι οποίοι εξετάζουν εθελοντικά τους πολίτες περιγράφουν μια νέα πραγματικότητα. Η οικονομική στενότητα «κόβει» το γιατρό και αναβάλλει τις εξετάσεις, εικόνα καθημερινή πλέον στα ιατρεία της Θεσσαλονίκης. «Υπάρχουν άνθρωποι που έρχονται και λένε ”Γιατρέ, δεν έχω λεφτά”. Άνθρωποι που προσπαθούν να παραμείνουν αξιοπρεπείς. Όλοι οι γιατροί βλέπουμε κόσμο και χωρίς αμοιβή. Παρόλο που λόγω της κρίσης οι τιμές έπεσαν ακόμα και στα χειρουργεία, η οικονομική δυσπραγία έχει αφήσει πίσω τα θέματα υγείας», επισημαίνει στον «ΑτΚ» ο Θωμάς Γερασιμίδης, αγγειοχειρουργός-καθηγητής Αγγειοχειρουργικής ΑΠΘ, υπεύθυνος για τις αγγειολογικές εξετάσεις στα ιατρεία που στήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Ροταριανών.

Εξάλλου, όπως προσθέτει: «ως απόγονοι του Αγίου Βασιλείου, ο οποίος εξέταζε και λεπρούς επειδή πίστευε στην προσφορά, εμείς οι Καππαδόκες, μπορούμε, θέλουμε και προσφέρουμε δωρεάν τις γνώσεις μας».

Δωρεάν εξετάσεις από οδοντιάτρους

Την ευκαιρία να υποβληθούν σε δωρεάν οδοντιατρική εξέταση προσφέρουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και οι οδοντίατροι-μέλη του Οδοντιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΟΣΘ). «Οι δωρεάν προληπτικές οδοντιατρικές εξετάσεις περιλαμβάνουν κλινικό έλεγχο των δοντιών και της στοματικής κοιλότητας.

Παράλληλα, οι οδοντίατροι ενημερώνουν τους εξεταζόμενους για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης προβλημάτων που πιθανόν να αντιμετωπίζουν. Οι ενδιαφερόμενοι χρειάζεται να τηλεφωνούν στον οδοντίατρό τους ή σε άλλον οδοντίατρο- μέλος του ΟΣΘ τον οποίο θέλουν να επισκεφτούν για να κλείσουν ραντεβού και να βεβαιωθούν ότι ο συγκεκριμένος οδοντίατρος συμμετέχει στην πρωτοβουλία», τονίζει στον «ΑτΚ» ο πρόεδρος του ΟΣΘ Θανάσης Δεβλιώτης. Η κινητοποίηση γίνεται με αφορμή την καθιέρωση του Νοεμβρίου ως παγκόσμιου μήνα στοματικής υγείας.

Πηγή: aggelioforos.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *