Έρχεται το ιαπωνικό εμβόλιο για την Covid-19 από φυτό του καπνού!

Η εταιρεία Medicago, θυγατρική της ιαπωνικής φαρμακευτικής εταιρείας Mitsubishi Tanabe Pharma, πρόκειται να καταθέσει έως το τέλος του 2021 αίτηση στις αρμόδιες Αρχές του Καναδά για να εγκρίνουν την κυκλοφορία ενός υποψήφιου εμβολίου της, κατά του κορωνοϊού, το οποίο προέρχεται από ένα φυτό της οικογένειας του καπνού.

Εφόσον όντως εγκριθεί, θα είναι το πρώτο στον κόσμο φυτικής προέλευσης εμβόλιο κατά της Covid-19 και, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, είναι φθηνότερο και πιο εύκολο στη μεταφορά και αποθήκευση του σε σχέση με τα άλλα εμβόλια. Σημειωτέον ότι στην Medicago έχει μερίδιο 25% η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris.

Η ιαπωνική εταιρεία, με έδρα στην Οσάκα, αναμένει η παγκόσμια ζήτηση για εμβόλια κατά του κορωνοϊού να παραμείνει υψηλή στο μέλλον, καθώς νέα στελέχη του ιού θα συνεχίσουν να εμφανίζονται. Γι' αυτό ευελπιστεί ότι θα έχει την ευκαιρία να διεισδύσει σε μια μεγάλη αγορά που μέχρι στιγμής κυριαρχείται από την Pfizer, τη Moderna και την AstraZeneca. 

«Όπως συμβαίνει με την εποχική γρίπη, δεν περιμένουμε η ζήτηση (για εμβόλια Covid-19) να εξαφανιστεί ξαφνικά, ενώ υπάρχει ακόμη πολλή αβεβαιότητα αναφορικά με τις αναδυόμενες παραλλαγές. Πιστεύουμε ότι έχει αξία να επεκτείνουμε τις επιλογές μας για τα εμβόλια», δήλωσε ο Τοσιφούμι Τάντα, επικεφαλής ανάπτυξης εμβολίων της Mitsubishi Tanabe Pharma, σύμφωνα με τους "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς".

Εως σήμερα κανένα φυτικής προέλευσης εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί για χρήση σε ανθρώπους. Όμως οι υπέρμαχοι αυτών των εμβολίων υποστηρίζουν ότι αποτελούν μια ελκυστική λύση, επειδή τα φύλλα των φυτών μεγαλώνουν γρήγορα, κάτι που επιταχύνει την παραγωγική διαδικασία και μειώνει το κόστος παραγωγής των εμβολίων. Χάρη στην ταχύτερη ανάπτυξη τους επίσης, είναι δυνατό να δημιουργούνται με πιο γρήγορο ρυθμό προσαρμοσμένα εμβόλια ενάντια στα νέα παθογόνα στελέχη.

Ενώ ένα παραδοσιακό αντιγριπικό εμβόλιο χρειάζεται περίπου οκτώ μήνες έως ένα έτος για να παραχθεί, το εμβόλιο της Medicago μπορεί να παραχθεί μέσα σε μόνο πέντε έως οκτώ εβδομάδες. Επιπλέον, τα φυτικά εμβόλια δεν χρειάζονται βαθιά ψύξη και της Medicago μπορεί να αποθηκευθεί σε θερμοκρασία δύο έως οκτώ βαθμών Κελσίου.

Ακόμη, σύμφωνα με τον Τάντα, το εμβόλιο είναι ασφαλές και, όπως έδειξε έως τώρα η διεθνής κλινική δοκιμή του, δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες. Το φυτικό εμβόλιο ενσωματώνει σωματίδια παρόμοια με τον ιό, τα οποία τον μιμούνται μέσα στο σώμα, χωρίς να χρησιμοποιούν ζωντανό ιό.

Η Medicago, που συνεργάζεται με τη μεγάλη φαρμακοβιομηχανία GSK, αναλύει ήδη τα δεδομένα της κλινικής φάσης 3 του υποψήφιου εμβολίου της κατά της Covid-19, που έγινε σε 24.000 εθελοντές σε Καναδά, ΗΠΑ, Βρετανία, Βραζιλία, Αργεντινή και Μεξικό. Επίσης άρχισε αυτό τον μήνα μια μικρότερη κλινική δοκιμή στην Ιαπωνία, όπου ελπίζει να υποβάλει αίτηση έγκρισης του εμβολίου της έως τον Μάρτιο του 2022.

Οι ιαπωνικές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν έως τώρα μείνει πίσω στην ανταγωνιστική "κούρσα" ανάπτυξης εμβολίων Covid-19 και η Medicago φιλοδοξεί να ανατρέψει αυτή την εικόνα. Το ερώτημα όμως, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι σε ποιον βαθμό το κοινό θα πειστεί να κάνει ένα φυτικής προέλευσης εμβόλιο, από τη στιγμή που αυτά ποτέ δεν έχουν παραχθεί και δοκιμαστεί μαζικά.

Η Medicago σχεδιάζει να κατασκευάζει τα εμβόλια σε εργοστάσιο της στη Β. Καρολίνα των ΗΠΑ, με παραγωγικό δυναμικό περίπου 80 εκατομμυρίων δόσεων. Ένα νέο εργοστάσιό της στο Κεμπέκ του Καναδά θα λειτουργήσει το 2024, αυξάνοντας την ετήσια παραγωγική δυναμικότητα στο ένα δισεκατομμύριο δόσεις.

Διαβάστε ακόμη...