Έρευνα: Το εμβόλιο των Pfizer-ΒιοΝΤech μειώνει τη μετάδοση έπειτα από μία δόση

Μία μόνο δόση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά του Covid-19 μειώνει τον αριθμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και μπορεί να περιορίσει σημαντικά τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής μελέτης που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ερευνητές ανέλυσαν τα αποτελέσματα από τα χιλιάδες τεστ Covid-19 που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο νοσοκομειακών ελέγχων του υγειονομικού προσωπικού στο Κέμπριτζ, στην ανατολική Αγγλία.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν δραματική μείωση της αναλογίας των θετικών τεστ μεταξύ των ασυμπτωματικών μελών του υγειονομικού προσωπικού έπειτα από μία μόνο δόση του εμβολίου των Pfizer – BioNTech», λέει ο Νικ Τζόουνς, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Κέμπριτζ, ο οποίος συνδιηύθυνε τη μελέτη.

Αφού διαχώρισε τα αποτελέσματα των τεστ του μη εμβολιασμένου από εκείνα του εμβολιασμένου προσωπικού, η ομάδα του Τζόουνς διαπίστωσε πως 0,80% των τεστ των μη εμβολιασμένων μελών του υγειονομικού προσωπικού ήταν θετικά.

Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 0,37% για τα μέλη του προσωπικού που είχαν εμβολιασθεί λιγότερο από 12 ημέρες πριν –όταν η προστασία από το εμβόλιο δεν είναι ακόμα πλήρης– και 0,20% των τεστ για τα μέλη του προσωπικού που είχαν εμβολιασθεί πριν από 12 ή περισσότερες ημέρες.

Η μελέτη και τα αποτελέσματά της δεν έχουν ακόμα εξεταστεί από ομοτίμους, όμως δημοσιεύθηκαν σήμερα στο διαδίκτυο.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μείωση κατά τέσσερις φορές του κινδύνου να εμφανίσουν ασυμπτωματική Covid-19 υγειονομικοί εργαζόμενοι, που έχουν εμβολιαστεί πριν από 12 ημέρες ή περισσότερο, και 75% προστασία, λέει ο Μάικ Γουίκς, λοιμωξιολόγος στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, ο οποίος συνδιηύθυνε τη μελέτη.

Το επίπεδο των ασυμπτωματικών μολύνσεων μειώθηκε επίσης στο μισό σε όσους είχαν εμβολιαστεί λιγότερο από 12 ημέρες πριν, δήλωσε.

«Αυτά είναι σπουδαία νέα, το εμβόλιο της Pfizer όχι μόνο παρέχει προστασία για να μην νοσήσεις από τον SARS-CoV-2, αλλά βοηθάει επίσης στην πρόληψη της μόλυνσης, περιορίζοντας την ικανότητα του ιού να περάσει σε άλλους», δήλωσε ο Γουίκς. «Όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι το εμβόλιο δεν δίνει πλήρη προστασία σε όλους».

Δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη από το Ισραήλ, που έχει προχωρήσει σ' έναν από τους ταχύτερους εμβολιασμούς πληθυσμών με το εμβόλιο της Pfizer στον κόσμο, έδειξαν ότι δύο δόσεις του εν λόγω εμβολίου μειώνουν τα συμπτωματικά κρούσματα Covid-19 κατά 94% σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τη σοβαρή νόσο κατά σχεδόν το ίδιο ποσοστό.

Διαβάστε ακόμη...